петък, 21 април 2023 г.

Бойко Борисов попита с кого искат да управляват ПП-ДБ, след като не желаят с ГЕРБ

ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен, цялата ни енергетика е  дадена на концесия на офшорка | Glasove.com

Бойко Борисов попита с кого искат да управляват ПП-ДБ, след като не желаят с ГЕРБ. И отправи призива публично, на пресконференция пред медиите, за да могат от ПП-ДБ да отговорят на техните избиратели - кого виждат за свой партньор във втория мандат. Реакцията на Борисов дойде, след като на консултациите при президента от ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят първия мандат, но ще правят правителство с втория.

"Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Ние категорично считаме, че това би било най-устойчиво и най-добро. Аз чрез вас искам да помолите да уточним един въпрос. Много е важно обществото да знае: нашият прочит от срещите ни с лидерите на партиите и това, което чух, като декларации, и видяхме като климат в парламента... не ми дават отговор, затова чрез вас молим. ПП-ДБ много пъти натъртиха, че с втория мандат искат да направят правителство. С кого?", заяви Борисов.

Формулировката "с всички", значи с никого, констатира той и заподозря задкулисие.

"Ние ще кажем какво ще правим, след като ПП-ДБ обявят от кого ще търсят подкрепа за втория мандат. Защото, ако търсят само от нас - това е един разговор. Ако търсят от всички - това вече е задкулисие. Всички наши представители казват, че в работните групи работят много добре, но на този въпрос не се отговаря.", каза Борисов.

"Да отговорят на техните избиратели, затова го правя публично. Да излязат и да кажат на своите избиратели с кого, толкова ярко прокламирано правителство с втория мандат, с 64 от 240 депутати, с кого искат да са партньори? Да го посочат. Иначе ще излезе, че това са празни приказки, опити да се имитира някаква дейност и юли-август да се отива на избори", продължи Борисов.

"Ние сме длъжни и сега ще предложим такъв кабинет, но когато чуем този отговор, ще имаме решение", отсече лидерът на ГЕРБ.

"Да кажат - очакваме да ни подкрепи, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН, Възраждане ли? Ако очакват от ГЕРБ, да кажат в какво се изразява. Еднократно натискане да бутон ли? И после какво? Отиват хипотетично и арестуват Слави Трифонов ли? Ако имат договорка с други партии след задкулисни договорки? Иначе ние можем да направим същото - да предложим правителство. И рискът е, че за разлика от тяхното - нашето може и да мине", намекна той, че ГЕРБ ще получи подкрепа от останалите партии в НС.

"Редно е тези, които са счупили, да участват в поправянето, народът има една приказка "чупи-купи". Ние моделите сме ги създали на базата на резултата от изборите. Сега има прекрасно време за самоконтрол и контрол между двете големи партии. Едно такова правителство е голям шанс за борбата с корупцията", продължи той и с аргументите защо трябва да управляват заедно първите и вторите на изборите.

И призна, че заради държавата и нуждата от редовно правителство, каквото не се очертава към момента, е: "Притеснен съм, много съм притеснен". 

"Притеснявам се от реалното състояние на държавата. Няма да е честно - нито един еврофонд не работи, няма план за възстановяване, инфлация, миграция. Как да не се притеснявам? И вместо да съм в МС да оправям, ние ще пратим някой друг, за да им угодим! Хайде стига", каза Борисов, наблягайки на компромиса, който правят от ГЕРБ с отказа му да бъде министър-председател за четвърти път. Борисов повтори, че няма условия той да бъде отново премиер.

"Отчаян съм от състоянието на държавата. Ако беше държавата, която им оставих, с фискален резерв и току-що приета в чакалнята на Еврозоната, щеше да е друго. Сега влизаш в разграден двор. За две година направиха така, че да се обсъжда как Румъния да се разкачи от нас. Колкото и да им се обяснява, че са добри, те не са. Но пак за тях са гласували 600 хил. души. И затова трябва да има правителство, а не че сме се харесали. Не сме. На Делян Добрев съм му скрил всички остри предмети и триони", пошегува се накрая лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че с никого не е договарял да залага "главата на Иван Гешев" в името на някакъв компромис. 

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата