петък, 21 април 2023 г.

Европейска титла и световен рекорд за българската звезда в щангите Насар, вдигал с контузено сухожилие

Българската звезда във вдигането на тежести Карлос Насар спечели златен медал в категория до 89 килограма на европейското първенство в Ереван (Армения).

Нещо повече - 18-годишният ни състезател помете световния рекорд, като събра двубой от 395 килограма. До момента върховото постижение в категорията бе 392 килограма на италианеца Антонино Пицолато.

Насар направи пет успешни опита в състезанието, записвайки 174 килограма в изхвърлянето и 221 килограма в изтласкването. Постижението му в първото движение бе световен рекорд за юноши, но му стигна само за сребърен медал.

Там го изпревари арменецът Андраник Карапетян, който изравни европейския рекорд за мъже и изхвърли 178 килограма.

В изтласкването обаче Насар бе без абсолютно никаква конкуренция. Българинът направи само два опита - един на 205 килограма, с който си гарантира златото, и един на 221 килограма, с който постави световния рекорд в двубоя. Той взе победата с аванс от цели 21 килограма!

Карлос подобри с килограм собствения си световен рекорд в движението, постигнат на първенството на планетата в Богота (Колумбия) през миналата година.

Така тийнейджърът добавя титла на континента към световното си злато от 2021-ва.

Страхотни успехи за състезател, който е в самото начало на кариерата му.


Министърът на младежта и спорта Весела Лечева се срещна с европейския шампион и световен рекордьор Карлос Насар, с четвъртия Божидар Андреев, с президента на федерацията Ариф Маджид и с треньора Пламен Братойчев. Щангистите се прибраха днес от Ереван и споделиха впечатленията си от първенството на Стария континент.

"Искам да Ви поздравя за огромния успех, който постигнахте, защото световният рекорд показва, че имате огромен потенциал. Остава една година до Олимпийските игри в Париж. Вие имате златен шанс да станете медалист и там, така че не трябва да се отклонявате от пътя, който сте поели", обърна се към Насар Лечева.

Европейският шампион Карлос Насар сподели, че в Ереван не е участвал най-големият му конкурент, но на тренировките е правил още по-силни резултати, така че вярва в силите си както за предстоящото Световно първенство в Саудитска Арабия, така и за Париж 2024. Насар разказа, че е спечелил медала си с разкъсани сухожилия на пръстите, но сега му предстои почивка и възстановяване.

Божидар Андреев остана четвърти на това европейско. Щангистът и треньорът Пламен Братойчев съобщиха, че в последните седмици са прекъснали своята подготовка заради нещастни събития в своите семейства. И двамата се надяват на по-добро представяне на Световното първенство.

Президентът Ариф Маджид не скри радостта си, че щангистите постигат много сериозни резултати.

"Важно е скандалите и проблемите да останат в миналото и да се концентрирате изцяло върху работата, която ви предстои. Министерството на младежта и спорта положи много усилия, за да не се прекъсва подготовката и да могат спортистите да получат награда за своя труд", добави Лечева.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата