вторник, 14 май 2024 г.

Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите

  

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува това мое предложение. Това обяви служебният социален министър Ивайло Иванов пред журналисти, цитиран от БТА.

Служебният министър на труда отбеляза, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с "въздържал се". В понеделник от АИКБ се обявиха обаче против (виж по-долу).

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни Иванов в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда.

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.

В късния следобед в понеделник премиерът Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

Преди няколко дни се разбра за проект на решение на надзора на НОИ, според който - заради отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети, повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%.

Пред Нова в понеделник председателят на АИКБ Васил Велев каза, че "точният процент, който се получава по "швейцарското правило", е 9,95. Но тъй като се закръгля, става 10,00%". "За нас това е правилното решение. Държавата пари няма - тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг", отбеляза Велев.

Новините от днес и със задна дата