петък, 10 май 2024 г.

Нови времена и нрави - нови професии: Търсят балонеси и наргилисти за морските курорти

 Балони с хелий - Барутница

Нови професии се появиха на пазара на труда в навечерието на летния сезон. С обява в интернет на китенска дискотека търси освен бармани и сервитьори, и... наргилисти и балонеси. 

Наргилистът подготвя, пълни и пали модерните сред мнозина наргилета, които се предлагат във все повече заведения. Балонесата пък е момичето, която цяла нощ обикаля с паласка на кръста и флакон в ръка, и надува балони с райски газ, цената на които е между 10 и 15 лв. според политиката на заведението.

Бургаското издание "Флагман" припомня, че през септември миналата година депутатите приеха на второ четене промени в Закона за храните, свързани именно с "райския газ", тъй като непълнолетните масово прекаляват с употребата им, мислейки, че това е "безвредна дрога", но се оказва, че не е точно така. В комбинация с алкохол или други наркотици, дишането на райски газ може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система и парализа. 

Условията за новата оповестена работна позиция по морето гласят, че момичето ще печели по 0,50 лв. на всеки продаден балон. Ако продаде 500 броя, ще се прибере с 250 лв. за една вечер, съобщава още изданието.

Мениджърите на дискотеката осигуряват на балонесите и квартира, а с изкараните пари през нощта всеки си покрива разходите за храна и ежедневни нужди. Не са малко случаите, когато балонесата се прибира с много по-голяма сума благодарение на репликата "нямам да ви върна 5 лв.", пише бургаското издание. 

Обикновено на тази позиция се назначават млади красиви момичета. Работното време започва след 00 часа, когато клубът се напълни с клиенти. 

За наргилиста условията са малко по-различни - той също има осигурена квартира и осигуровка на 4 часа, но има твърда надница от 40 лева плюс 2 лева от продажба на подготвено от него наргиле на клиентите.

Появата на обявата за двете нови странни "професии" породи множество иронични коментари в интернет. "В крайна сметка ще скъсам синджира и отивам да се цаня за балонеса на Китен.", пошегува се журналистката Полина Паунова.

Новините от днес и със задна дата