петък, 28 април 2023 г.

Борисов: Ако имаме бюджет и програма, ако изчистим емоциите, ще се разберем и за физически лица

  

                  Снимка: Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако работните групи постигнат успех по съвместните бюджетни и програмни въпроси, евентуално споразумение с ПП и ДБ за общо управление ще зависи само от изчистването на емоциите от двете страни. Пред журналисти в кулоарите на парламента днес той призова Кирил Петков и Асен Василев да последват личния му пример, се оттеглят от първа линия и да бъде конструиран "програмен, експертен кабинет за 4 години". В противен случай Борисов изрази готовност от ГЕРБ също да издигнат знакови лица като Томислав Дончев и Делян Добрев. Това потвърди Бойко Борисов и пред BurgasNovinite.BG, по - рано, тази сутрин.

Кирил Петков и Асен Василев трябва да се дръпнат от министерските постове и да се направи програмен кабинет, който да изкара пълен мандат от 4 години", каза Борисов по повод на изтеклия в медиите състав на проектокабинет на ПП и ДБ. В него премиер е Николай Денков, Кирил Петков е вицепремиер по Шенген, Еврозоната, контрол и управление на службите, Асен Василев е вицепремиер по Плана за възстановяване и устойчивост и финансов министър - Асен Василев, Атанас Атанасов е вътрешен, а Весела Чернева - външен министър

"Имената не ме интересуват. Мисля, че и колегите от ПП и ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад, да се направи програмен, експертен кабинет и той да управлява четири години", подчерта Борисов.

По думите му най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена, тъй като пред ГЕРБ такъв списък не е представян.

"Ако е вярно, че Атанас Атанасов... с всички всички служби на МВР - БОП, Полиция, Жандармерия, Гранична, Вътрешна сигурност... Плюс службите - ДАНС, Цивилно, Военно разузнаване - при Кирил Петков, това е абсолютно неприемливо за нас.. Естествено, че ще искаме да има хора от ГЕРБ", категоричен беше бившият премиер.

По думите му, ако от ПП-ДБ наистина предложат тези лица, от ГЕРБ ще предложат също свои знакови фигури - Томислав Дончев, Делян Добрев и т.н.

"Ако отиваме на избори, преди това да имаме бюджет и сме длъжни това с ПП-ДБ да го направим, длъжни сме. Ако имаме бюджет и програма и ако изчистим емоциите, мисля, че ще се разберем и за физически лица", коментира още Борисов.

Той говори и по темата за бюджета.

"Вчера в МФ разбрахме колко всъщност тежко е финансовото състояние на държавата и опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство са не само неправилни, но и подли, освен това и безотговорни. Тогава президентът може с пълно право да ни нарече с всички имена - от "шарлатани" до "безотговорници", каквото иска да каже - все ще е правилно", заяви лидерът на ГЕРБ и продължи:

"Днес ние ще получим бюджета. Той е основата на политиките на каквото и да е правителство, с каквито и да е личности. Отговорност, включително и на партиите, които не са в преговорите, но които дружно и щедро в предишните парламенти раздаваха пари, намаляваха данъци. Сега трябва да си понесем отговорност точно тук в парламента, а не да върнем бюджета на финансовото министерство и да искаме те да ни го представят с 3-процентен дефицит. Това е опит господин Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика".

"За това ние също имаме вина, ние също сме вдигнали ръка и сме гласували за много от глупостите, направени в предишните парламенти. Това го е направило и БСП, и ДПС, и ИТН, и "Възраждане", посочи Бойко Борисов.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата