сряда, 26 април 2023 г.

Коя професия е защитена от изкуствен интелект

 istock

Изкуственият интелект може да застраши работните места на някои писатели, художници, музиканти и програмисти. Това стана ясно след пускането на ChatGPT - най-бързо разрастващата се технологична платформа, информира БГНЕС, цитирайки проучване на Университета Бригъм Йънг (BYU) в САЩ.

Към момента една професия все още е труднодостъпна за изкуствения интелект. Според проучване на Университета Бригъм Йънг (BYU) в САЩ, човешките счетоводители все още превъзхождат ChatGPT на изпитите по счетоводство, предава Евронюз. Проучването включва 327 съавтори от 186 различни учебни заведения в 14 държави. Те са предоставили 25 181 въпроса за изпити по счетоводство в клас.

Въпросите обхващат счетоводни информационни системи (СИС), одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци. Те варираха по трудност и вид, включително вярно/грешно, множествен избор и кратки отговори. Технологичната платформа ChatGPT се справи добре. Този чатбот и преди това е полагал изпити по право и други специалности. Общата му средна стойност е 47,4%, като се справя по-добре от студентите в 11,3% от въпросите. Особено добре се е справил с счетоводните информационни системи (СИС).

Но като цяло студентите се представиха по-добре от машината. Средните им резултати достигнаха 76,7% и те бяха по-добри при въпросите за данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се затрудняваше с математическите процеси, необходими за последния вид оценки.

Проучването изтъква и някои други интересни констатации. Например, ChatGPT не винаги разпознава кога извършва математически изчисления и допуска безсмислени грешки, като например събиране на две числа в задача за изваждане или неправилно разделяне на числа. Освен това не дава обяснения за отговорите си, дори ако те са грешни.

ChatGPT е изграден на базата на езиковия модел за дълбоко обучение GPT3.5 на OpenAI. Оттогава OpenAI пусна GPT4, който надминава GPT3.5 по възможности. Изследователите очакват технологията да се подобри по отношение на счетоводните въпроси, зададени в тяхното проучване.

Това, което те смятат за най-обещаващо, е как чатботът може да помогне за подобряване на преподаването и ученето, включително възможността за разработване и тестване на задачи или може би да се използва за изготвяне на части от проект.

"Той не е съвършен, няма да го използвате за всичко", казва Джесика Ууд, студентка в BYU. "Да се опитвате да учите само с ChatGPT е глупаво".

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата