сряда, 5 април 2023 г.

Нахална и нагла: Москва ни оправи нота и заради "вандалските действия срещу Паметника на съветската армия"

  

                  Снимка: Булфото

Посолството на Руската федерация отправи нота до МВнР заради вандалските действия срещу Паметника на съветската армия в София. Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

"В документът е изразена изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници от общата история на Русия и България", отбелязва Захарова.

Захарова, подобно на приятно разсеяна лелка, вероятно е забравила, че историята на България има нещо общо с тази на руснаците само с това, че България е платила за окупацията, по описанията на издаден от руския цар документ , който е публикуван в 1 брой на Държавен вестник на България. Но днешни български русофили определят този акт, като освобождение. Другата ни обща история, проектирала фалшивите залети с червена боя паметници, на руската армия нападнала и окупирала за втори път, и този път за 45 години държавата ни и единствените жертви на самонабедилата се за наша освободителка от царска България са шест самоотровили се на бургаското пристанище с алкохол, руски солдати чийто паметник не трябва да е в центъра на Бургас, а ситуиран в някоя фабрика за производство на алкохол. Това са жертвите на Съветската армия, за да ни "освободи" от благоденстваща Царска България и натресе трайно промиващ мозъците комунизъм за 45 години. 

Говорителката на руското външно министерство обаче има наглостта да твърди, че монументът вече е бил сериозно повреден от вандали. И за да е още по - нахална, обяви будните българи познаващи собствената си история, като прозападни, а не като такива, които защитават интересите на историческата истина.

"Очевидно тази атака е свързана с богохулната инициатива за демонтиране на паметника, която наскоро беше издигната от група прозападни партии в градския законодателен орган", заяви Захарова.

Тя допълни, че в нотата Русия призовава за задълбочено разследване от българските власти на инцидента с вандализъм, както и за предотвратяване на подобни инциденти.

На 31 март вандали отново боядисаха с червена боя монумента в българската столица. Руските дипломати изразиха увереност, че властите на страната "все пак ще предприемат ефективни мерки за предотвратяване на подобни срамни действия в бъдеще", допълва руската путинистка медия.

Малко по-рано военното ни министерство съобщи, че България е получила нота от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация. В нея се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна, обясниха от МО.

В тази връзка МО категорично заявява, че от януари 2022 до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на МО, не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна, се казва в позицията на българското военно ведомство.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата