сряда, 5 април 2023 г.

НАТО: Доставката на оръжие от Китай за Русия ще бъде историческа грешка с тежки последици

  

"Всяка доставка на оръжие от Китай за Русия ще бъде историческа грешка с тежки и дълбоки последици", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

"Засега не можем да докажем доставки за Русия от Китай, следим много внимателно", посочи той. Столтенберг отбеляза, че Пекин не осъжда войната в Украйна и поддържа руската икономика.

Той предупреди и Беларус да не се намесва пряко във войната, допълва БТА. Столтенберг посочи, че от територията на Беларус бяха извършени първите удари срещу Украйна в началото на руското нападение преди година.

"Виждането на НАТО е, че Украйна ще се присъедини към алианса, но има поне две условия - да остане суверенна, демократична и независима страна, и след като войната свърши и Украйна надделее, украинските въоръжени сили да имат оперативна съвместимост със силите на алианса", поясни той.

"Подкрепата за Украйна е в интерес за нашата сигурност, бъдещето на страната е в евроатлантическото семейство, необходимо е да се постигне справедлив и траен мир", обобщи Столтенберг.

САЩ и Южна Корея провеждат съвместни въздушни учения над Корейския полуостров

В условията на нарастващото напрежение със Северна Корея САЩ и техният съюзник Южна Корея отново демонстрираха военната си мощ в съвместно въздушно учение, съобщи ДПА. Според южнокорейското министерство на отбраната Съединените щати са изпратили бомбардировач с далечен обсег "Боинг" B-52H на Корейския полуостров за съвместните учения, които се проведоха днес. Бомбардировачът може да бъде въоръжен и с ядрени боеприпаси, уточни агенцията.

Поредното разполагане на стратегически оръжейни системи в региона подчертава усилията на Вашингтон да повишат надеждността на разширеното възпиране, се казва в доклада на ведомството. Под разширено възпиране САЩ имат предвид пълния набор от военни способности за защита на Южна Корея - включително и ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Според информация в южнокорейските медии, съвместното военновъздушно учение се е провело над Жълто море, разположено между Корейския полуостров и Китай.

Ученията демонстрираха готовността за бърз отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея, заяви командирът на южнокорейските военноморски сили Пак Ха-сик, цитиран от министерството.

Военноморските сили на САЩ проведоха неотдавна съвместни учения заедно с Южна Корея и Япония за противодействие на подводници, в които участва и американският самолетоносач "Нимиц" (USS Nimitz). Тези учения също имаха за цел да възпрат КНДР.

През миналата година конфликтът с Пхенян отново се разгорещи. Въпреки забраната, наложена с резолюции на ООН, Северна Корея увеличи обхвата на тестовете си с балистични ракети, някои от които могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави, отбелязва ДПА.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата