сряда, 26 април 2023 г.

САЩ поставиха България и Беларус под наблюдение заради онлайн пиратството

  

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави Беларус и България към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, съобщи Ройтерс.

Минск е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Беларус заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост, поради нашествието на Русия в южната ѝ съседка, започнало през февруари 2022 г.

Същият доклад обаче добавя България, която е съюзничка на САЩ в НАТО, към списъка за наблюдение, тъй като София не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство. Миналата година USTR обяви, че ще направи преглед на страната ни именно по тази причина.

Сега докладът включва 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

Специалният доклад 301 за 2023 г. относно защитата на правата на интелектуална собственост (IP) на търговските партньори на САЩ продължи спирането на прегледа на практиките на Украйна в областта на интелектуалната собственост, прието миналата година заради руската инвазия.

Агенцията заяви, че Китай е продължил да прилага изменения в своя Патентен закон, Закон за авторското право и Наказателно право, както е договорено в търговско споразумение от 2020 г. "Фаза 1" с бившия президент Доналд Тръмп, но добави, че "темпото на реформите, насочени към проблемите на интелектуалната собственост, се забави".

"Въпреки че притежателите на права приветстваха някои положителни развития, те изразяват опасения относно адекватността и ефективното прилагане на тези мерки", заедно с опасения относно трансфера на технологии, търговските тайни и фалшифицирането.

Миналата седмица, ден преди публикуването на годишния доклад на американската агенция, българското правителство взе решение да обяви създаването на сайтове с пиратско съдържание и на торенти за престъпление. В мотивите за решението се казва, че то е отговор на "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството". 

С предлаганите от МС промени в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК) се предлага създаването на нов чл. 172 а, ал. 2 от НК, който включва: изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество. Всяко от тези деяния трябва да е със специална цел - извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказание е от една до шест години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата