четвъртък, 13 април 2023 г.

Газ от грапа! Италиански производител на алкохол превръща отпадъци в биометан / видео

 Dalla grappa al gas: inaugurato a Conselve un impianto di biometano  ottenuto in una distilleria 

Компанията "Боноло" (Bonollo), известна с производството на традиционната италианска грапа, и газопреносната фирма "Италгаз" (Italgas) откриват първия завод за биометан към дистилерията, предаде rainews.it. Това може да се окаже важна стъпка към увеличаването на производството на възобновяем природен газ в Италия.

Биометанът, който в този случай се прави от течните остатъци в резултат на дестилацията на грозде и гроздови продукти, се получава при обработка и пречистване на биогаз. Той може да се ползва за отопление, готвене и всичко останало, за което се потребява и традиционен природен газ, добит при обработката на изкопаеми горива, но по същността си е страничен продукт на преработката на органична материя и като такъв се счита за възобновяем и въглеродно неутрален.

Най-популярният продукт на фамилната "Боноло" е грапата, дестилирана от гроздови джибри, останали след производството на вино. Компанията произвежда марката OF въз основа на вино "Амароне".

От "Италгаз" обявиха, че заводът за биометан на "Боноло", разположен близо до североизточния италиански град Падуа, е първият, който ще бъде свързан с мрежата на компанията, но са налице още 140 искания за свързване.

"Италия, която сега произвежда едва 5 на сто от биометана в ЕС, има големи възможности да увеличи продукцията си", казва Пиер Лоренцо Дел'Орко, главен изпълнителен директор на разпространителската мрежа на "Италгаз", най-големият италиански доставчик на природен газ.

Заводът на "Боноло" ще произвежда 2,4 милиона куб. м възобновяем газ годишно, който ще се влиза в газопреносната мрежа и е с капацитет да захрани 3000 домакинства.

Миналата година правителството в Рим одобри отпускането на държавни субсидии на обща стойност 1,7 милиарда евро в подкрепа на инвестициите в производствени мощности за биогаз и биометан, за да бъде намалена зависимостта от внос на руски природен газ.

В момента Италия произвежда 500 милиона куб. м биометан, но според Дел'Орко до 2030 г. може да се достигне обем от 8 милиарда куб. м. "Италгаз" планира да инвестира 4 милиарда евро до 2028 г., за да дигитализира мрежата си и да направи възможно транспортирането на различни горива, вкл. водород.

Програмата "РипауърИЮ" (RepowerEU) на ЕС, представена от Европейската комисия след началото на руската инвазия в Украйна, постави за цел до 2030 г. производството на биометан в Общността да достигне 35 милиарда куб. м и отчаста да замени купуваните от Русия обеми природен газ. ВИДЕО

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата