четвъртък, 13 април 2023 г.

Щатският долар поевтиня до най-ниското си равнище спрямо еврото от една година насам

 

Щатският долар днес поевтиня до най-ниското си равнище спрямо еврото от една година насам, предаде Ройтерс.

Американската валута достигна до 1,10660 долара за 1 евро при търговията на международните валутни пазари по-рано днес, най-ниското ѝ равнище от началото на април 2022 г.

Единната европейска валута - еврото, беше подкрепена и от изявление на управителя на германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank) Йоахим Нагел, който е и член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). В кулоарите на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон Нагел зави, че "нивата на базовата инфлация в еврозоната ще започнат да се подобряват през идните месеци, но ЕЦБ все още има какво да направи в областта на паричната политика". Това се тълкува като подкрепа за политика на Европейската централна банка за увеличаване на лихвените проценти, което води до повишаването на обменния курс на еврото спрямо долара, отбелязват анализатори.

Доларът се понижи и спрямо групата от основни валути, към които курсът му достигна днес 2-месечно дъно.

Това стана на фона на днешните данни за инфлацията, която отразява динамиката на производствените цени в САЩ, допълва БТА.

Изненадващо за повечето участници на международните пазари, производствените цени за крайното търсене намаляват с 0,5 на сто през март на месена основа в условията на спад в стойността на енергийните продукти, отбелязва Си Ен Ен.

Индексът на цените на производител (PPI) в САЩ нараства само с 2,7 на сто на годишна основа, което е най-слабото му годишно увеличение от януари 2021 г.

Успоредно с това вчера бяха обявени данни, според които инфлацията, отразяваща динамиката на потребителските цени в САЩ, спада до 5 на сто на годишна основа, понижение спрямо годишното ѝ ниво от 6 на сто, отчетено през февруари.

На този фон все повече анализатори и инвеститори очакват, че Управлението за федерален резерв на САЩ се приближава към края на настоящия цикъл от повишаване на основните лихвени проценти. Това предизвика засилени продажби на долари на международните пазари и съответно доведе до понижаване на обменния курс на американската валута.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата