сряда, 19 април 2023 г.

Бойко Борисов се изказа за правителство на ГЕРБ и ДБ-ПП, като подчерта, че това би донесло най-голяма стабилност в държавата

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа за правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДБ-ПП, като подчерта, че това би донесло най-голяма стабилност в държавата. По думите му в пленарната зала и днес се е видяло, че разговор могат да водят само първите две политически политически сили. Той беше категоричен, че трябва да се изчерпят всички опции за кабинет между първата и втората парламентарна група. 

"От това, което видях днес, е, че партията на Промяната и "Да, България" могат да си говорят само с нас. Това видях", каза Борисов в кулоарите на НС, визирайки дебатите в пленарната зала. "Нека да използваме тези дни, лишени от чувството за величие всички, виждайки какво се случи днес в парламента. Виждате каква все още омраза има, особено между другите партии", добави той.

В коментар на позицията на ПП-ДБ, че не искат правителство с ГЕРБ, Борисов заяви: "Ние твърдим същото, в същото време, с всеки изминат ден, и те, и ние, виждайки, че ако намерим решение, това ще е най-стабилното за България, и те, и ние го виждаме", каза Борисов.

И напомни, че изборите вече са отминали, а след тях партиите работят за правителство. "Ние, ако сме в предизборна ситуация, ще говорим по един начин. Сега сме след избори. Всяка партия е спечелила и е поела ангажимент пред своите избиратели, но винаги завършва с това, че ще работи за правителство", допълни още той.

"Накрая пак ще сме на избори, както искат да протекат нещата. Няма да сме на избори, ако те нас подкрепят за първия мандат", директно призова той за кабинет.

"Трябва да се изчерпят всички опции между първите две големи партии. Винаги по света това носи най-голямо спокойствие, сигурност. Фактът, че го направихме на три месеца ротационното председателство, че всички, на заден план, имаме в главите си, че трябва да продължи дълго", коментира Борисов. 

Според лидера на ГЕРБ е нужно време формациите да се договорят за законодателната програма. "При едно такова голямо мнозинство имаме дни наред да продължим да работим по съдебна реформа, правосъдие, финанси, по това, което Нинова е внесла като законопроект - да спасим земеделието. Има неща по ПВУ, които да свършим. Затова продължаваме търпеливо да действаме".

Той призова президента Румен Радев да даде необходимото време на парламентарните групи да договорят мнозинство преди да задвижи процедурата с мандатите и да не ги притиска със срокове.

"Президентът Радев би трябвало да има интерес България да има редовно правителство. Очаквам добронамерено и добросъвестно президентът да се отнесе към този въпрос", каза Борисов.

Той посочи, че ще продължат разговорите между работните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ, като тази днес по обед е за бюджета. 

"Готови сме за лидерската среща. Имаше много по-сериозна работа да изберем председател на НС и мисля, че с голямо мнозинство беше избран, както и всичките му органи. И оттук нататък има работа, която трябва да се върши", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание.

Той направи коментара след срещата с "Възраждане", като не влезе в конкретика за това, което са си говорили с Костадин Костадинов. С него лидерът на ГЕРБ обсъдил на подкрепа за кои закони може да разчита от партията му. 

"Знам за какво мога да разчитам на "Възраждане". Знам мнението им, както знам мнението на ИТН, на БСП, на ДПС, на ПП и ДБ. Обнадежден съм. Най-лесно е да кажеш "не". Затова казваме "търпеливо. "Step by step", обобщи Бойко Борисов за разговорите между политическите сили в Народното събрание.

И отново декларира, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят механизма за контрол на главния прокурор.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата