сряда, 19 април 2023 г.

България ограничава достъпа на редица продукти от Украйна от 24 април до 30 юни

  

                              Снимка: БТА

Правителството разгледа и взе решение на днешното си заседание, с което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на нашата страна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г.

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби, добави Гечев.

Земеделският министър посочи и друг аргумент, че така или иначе вече спрелите коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България.

"Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищажена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", каза Явор Гечев.

Той подчерта, че решението изключва транзита на стоки за трети държави.

"Коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществяват", каза земеделският министър.

"Ние смятаме, че устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема. Това днес е една крайна мярка, но бяхме принудени, защото няколко държави предприеха едностранни мерки и рискът за България се увеличи сериозно. Експертите направиха анализ на мерките. Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с ЕК. Има по-сериозно разбиране от тяхна страна колко важен проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделието, над 7 млрд. продукция.

Ние не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по този начин. Продължаваме диалога с ЕК. Гарантираме транзита през територията на България. Очакваме трайно решение от ЕК, гарантиращо, че това са коридори на солидарност, а не продукцията да остава в страните около конфликта", каза от своя страна икономическият министър Никола Стоянов.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата