сряда, 19 април 2023 г.

Руски удари по Одеса, украински обстрел на Донецк. Германия достави на Киев система „Пейтриът“

  

Русия нанесе тази нощ удари по Одеса с дронове-камикадзе "Шахид-136". Няма жертви и пострадали, но има поражения по гражданска инфраструктура, написа Юрий Крук на страницата на Одеската районна администрация във Facebook.

"Благодарение на успешната работа на нашите сили за отбрана, повечето от вражеските дронове са унищожени", заяви официалният представител. Пожарникарите полагат усилия за овладяване на пожара на мястото на удара, като работят подразделения на Държавната служба за извънредни ситуации и други структури, допълни той.

Предната вечер украинските противовъздушни сили обявиха, че са свалили седем безпилотни летателни апарата в Запорожка и Днепърска област.

Тази сутрин украинските въоръжени сили нанесоха удар по Донецк с РСЗО, като изстреляха 10 ракети, съобщиха от ДНР.

Междувременно Германия достави на Украйна отбранителна система "Пейтриът", за да помогне на страната да се защити от масираните руски ракетни удари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Системата беше включена вчера в списъка на оръжейните доставки на Берлин за Украйна в германски правителствен уебсайт, който публикува такъв опис, отбелязва агенцията.

Тази мобилна батарея е една от най-модерните системи "земя-въздух" в света. Тя може да се използва за борба с вражески самолети, с балистични и крилати ракети.

Германия и САЩ се договориха да предоставят на Украйна по една от тези системи, които са ключови за противодействие на руските атаки срещу украинската гражданската инфраструктура.

Украинските военни получиха обучение от Германия и САЩ на в страна членка на НАТО, където се проведоха и общи учения, съобщиха за ДПА източници, близки до германските военни.

В същото време Южна Корея заяви, че за първи път са възможни доставки на оръжие за Украйна.

Сеул може да преразгледа позицията си относно доставките на оръжие за Киев в случай на мащабен удар по цивилното население на страната, заяви президентът на Република Корея Юн Сок Йол. Досега Южна Корея е предоставяла на Украйна хуманитарна помощ, както и военно оборудване, като каски и бронежилетки, но се въздържа да й предава оръжия.

В интервю за Ройтерс, публикувано преди пътуването му до Съединените щати, Юн Сок Йол заяви, че южнокорейското правителство работи върху това как може да помогне за защитата и възстановяването на Украйна, подобно на начина, по който международната общност е помогнала на страната му по време на Корейската война от 1950-53 г.

"Ако възникне ситуация, пред която международната общност не може да си затвори очите, като например всяко мащабно нападение срещу цивилни, масово клане или сериозни нарушения на законите на войната, ще ни бъде трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова помощ", заяви южнокорейският президент.

Миналата есен американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на свои източници, че Сеул се е съгласил да продаде около 100 000 артилерийски снаряда на САЩ, за да може последните да прехвърлят същото количество на Украйна, за да може Южна Корея да избегне усложнения в отношенията си с Москва.

Освен това, както съобщи преди няколко дни южнокорейската преса, миналия месец Южна Корея постигна споразумение да предостави на Съединените щати 500 000 155-милиметрови снаряда, което би могло да даде на Вашингтон по-голяма гъвкавост при доставката на боеприпаси за Украйна.

На фона на случващото се украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в телефонен разговор е обсъдил с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ - републиканеца Кевин Маккарти - нуждата на Украйна от оръжия, както и засилването на санкционния натиск върху Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски написа в "Туитър", че е благодарил на Маккарти за подкрепата на двете партии в Конгреса за Украйна и е напомнил за нуждите на страната в сферата на отбраната.

"Изложих ситуацията на фронта и спешните нужди на Украйна от бронирани машини, артилерия, противовъздушна отбрана и самолети", посочи в поста си президентът.

Той съобщи, че двамата с Маккарти са обсъдили и засилването на натиска върху Русия чрез санкции, включително в областта на петрола и газа.

Говорител на най-високопоставения републиканец във Вашингтон засега не е отговорил на молбата за коментар.

Със силната подкрепа както на демократите на президента Джо Байдън, така и на съпартийците на Маккарти, Конгресът одобри хуманитарна, икономическа и отбранителна помощ за Украйна на стойност милиарди долари от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., в това число помощ от 45 млрд. долара, одобрена през декември миналата година.

Някои подчертано десни републиканци обаче поставиха под въпрос помощта, заявявайки, че федералните средства трябва да се изразходват или за нуждите на собствената им държава или да се предназначат за конкуриране на набиращия мощ Китай.

Позицията на Маккарти е в подкрепа Украйна, но републиканците, които поеха контрола над Камарата на представителите през януари, не възнамеряват да предоставят "празен чек" за оказване на американска помощ на Киев.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата