вторник, 18 април 2023 г.

И Зеленски на фронтовата линия в Авдеевка, очаква сериозни решения

  

                               Снимка: Телеграм/УНИАН

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес украинските войници в град Авдеевка в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на офиса на украинския лидер.

По-рано от Кремъл съобщиха, че и руският президент Владимир Путин е в Украйна. Той е присъствал на среща на военното командване в украинската Херсонска област, която е отчасти под контрола на Русия.

Зеленски изслуша рапортите на военни командири за ситуацията на бойното поле и връчи награди на войници.

"Имам честта да бъда тук днес, да ви благодаря за вашата служба, за защитата на нашата земя, Украйна, нашите семейства. Поздравления за празниците, за Великден, желая ви само победа - това пожелавам на всеки украинец, това е много важно за всички нас. Пожелавам здраве на всички вас и семействата ви и съм искрено благодарен от името на всеки украинец за страшния път, който преодолявате всеки ден", заяви Зеленски.

Град Авдеевка е обсаден от руските сили от три страни. Край него се водят интензивни боеве от месеци и до голяма степен е разрушен, въпреки че около 1800 цивилни все още остават в руините му. Няма безопасни пътища за излизане от града, но украинските сили все още контролират маршрутите на запад. Градът е обстрелван почти ежедневно от руска артилерия, но украинската отбрана до голяма степен се задържа, въпреки незначителното руско настъпление от север.

Вече се готвим за нова среща на контактната група за отбрана на Украйна във формат "Рамщайн", заяви снощи в традиционното си видеобръщение Зеленски. Той оповести очакванията на Киев от срещата, която ще се състои на 21 април, предаде УНИАН.

"Очакваме сериозни решения, които да съответстват на перспективите на бойното поле. Много амбициозни перспективи, към които се приближаваме с всички сили. И то не само за себе си, не само за Украйна, но и за цялата ни антивоенна коалиция", подчерта той.

Зеленски допълни, че забавянето на оръжейните доставки, както и губенето на време в колебания около далекобойността и останалите характеристики на предоставяните оръжия, коства живота на украински войници.

Украйна иска от западните си партньори съвременни изтребители F-16, въпреки че нито САЩ нито другите страни, подкрепящи Киев, са взели решение за предоставянето им, отбелязва УНИАН, цитирана от БТА.

Юрий Игнат, представител на командването на украинските военновъздушни сили, заяви, че украинската армия много бързо ще освободи окупираните територии, ако Киев получи американски изтребители F-15 и F-16. По думите му украинските военни пилоти могат да се научат да летят с въпросните самолети за по-малко от половин година.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата