петък, 17 март 2023 г.

Борел определи заповедта за арест на Путин като "начало на процеса на търсене на отговорност"

  

Решението на Международния наказателен съд за Владимир Путин е началото на процеса на търсене на отговорност. Това написа върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел няколко часа след като стана ясно, че МНС е издал заповед за арест срещу руския президент. 

"Решението на Съда за издаването на заповед за арест на Владимир Путин за военното престъпление за незаконно депортиране и прехвърляне на деца от Украйна в Русия е началото на процеса на търсене на отговорност. Ние ценим и подкрепяме работата на МНС", заявява в Twitter Борел.

Междувременно френското правителство също реагира на заповедта за арест, като заяви, че "никой не трябва да избяга от правосъдието".

"Никой, който е отговорен за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, независимо от техния статут, не трябва да избегне правосъдието", заяви френското външно министерство в профила си в Twitter.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с други, отговорни за зверствата в Украйна, заяви от своя страна говорителят на полското правителство.

"Това е важно решение на съда, което сочи за военни престъпления, извършени от руския апарат за насилие", каза Пьотр Мюлер пред държавната информационна агенция PAP, цитиран от БНР.

"Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с онези, които пряко и непряко осъществяват варварска война", добави той.

Малко по-рано Международният наказателен съд в Хага издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова.

В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Обвинен е също и за "неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията".

От своя страна от Русия заявиха, че решението на МНС няма никакво правно значение.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните "рецепти" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", написа говорителката Мария Захарова.

Издадената заповед за арест съвпада и със седмата годишнина от обединението на Крим с Русия. По този повод руският президент поздрави жителите им, заявявайки, че ще направи всичко възможно, за да бъдат спрени заплахите за сигурността на Крим и Севастопол.

Държавният глава също така обеща на руските и кримските граждани по-добри условия на живот и по-високи доходи за семействата. Официален коментар от него относно издадената заповед за ареста му от Съда в Хага все още няма.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

 

Новините от днес и със задна дата