петък, 17 март 2023 г.

Обрати по фондовите борси в Западна Европа – от печалби по обед до загуби на финала

  

Днес европейските борсови индекси стартираха търговията с повишения на фона на отслабване на напрежението в банковия секор, но следобед настъпи обрат и всички национални измерители попаднаха в червената зона, където и затвориха дена бурна и наситена с обрати седмица, въпреки съобщенията, че двете закъсали банки - швейцарската Credit Suisse и американската First Republic Bank ще получат финансова помощ, предназначена да предотврати първо техния фалит, а и криза в банковия сектор от двете страни на Атлантическия океан, съобщава сайтът за финансови анализи 3e-news.net/bg.

Това се случва, след като европейските банкови акции се възстановиха през предходната сесия в четвъртък, като на изразителния пример беше с Credit Suisse обръщайки драматичния спад от 24% на цената на акциите в сряда до завършване на сесията в четвъртък с повишение от 18.8%.

В четвъртък в САЩ група финансови институции се съгласиха да депозират 30 милиарда долара във First Republic Bank - цената на акциите на която се понижи през последните дни, което трябва да бъде знак за доверие в банковата система.

"Според нас, ключовият въпрос е дали вложителите са достатъчно успокоени, за да спрат изходящите потоци през следващите няколко дни", каза Фредерик Карие, ръководител на инвестиционната стратегия за американската онлайн платформата за търговия RBC Wealth Management, цитиран от Ройтерс. "Въпреки че пазарите изпитват облекчение, че Швейцарската централна банка се намеси, настроенията ще останат много крехки, особено защото инвеститорите вероятно ще се тревожат за евентуалното икономическо въздействие на агресивното затягане на паричната политика от Европейската централна банка чрез продължително повишаване на основните лихви."

Обратът на тренда на търговията днес се дължи на обявените от "Евростат" данни за потребителските цени в еврозоната през февруари, които са се увеличили с 8.5% на годишна база, според окончателните данни на статистическата служба на Европейския съюз. Така инфлацията се забавя много по-малко от очакваното, спрямо 8.6% през януари, въпреки че е най-ниската за последните 9 месеца. Преди това анкетирани от Trading Economics инвеститори очакваха инфлацията във валутния съюз да спадне с 8.2 на сто. На месечна база, спрямо януари, потребителските цени са се увеличили с 0.8% при очакван ръст от 0.6 на сто.

В целия ЕС-27 цените са се повишили с 9.8% на годишна база през февруари след ръст от 10.0% месец по-рано. Спрямо предходния месец цените в ЕС са нараснали с 0.8%, както и в еврозоната. Най-ниска инфлация на годишна база през февруари се наблюдава в Люксембург (4.8%), Белгия (5.4%) и Испания (6.0%). Най-висок ръст на потребителските цени е регистриран в Унгария (25.8%), Латвия (20.1%) и Чехия (18.4%). В Германия годишната инфлация се ускори до 9.3% от 9,2% през януари, във Франция до 7.3% от 7.0%. В Италия растежът на цените се забавя до 9.8% от 10.7% месец по-рано.

Инвеститорите следиха традиционно и другите статистически данни, обявени през деня. Почасовите разходи за труд в еврозоната са се увеличили с 5.7% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо октомври-декември 2021 г., според данни на Евростат. В ЕС-27 разходите за труд на час са се увеличили с 5.8%. През третото тримесечие растежът е съответно 3,7% и 4,1%. През 4-тото тримесечие най-голямо увеличение на разходите за труд на час в годишно изражение се наблюдава в България (16.5%), Литва (15.7%) и Унгария (14.9%). В други 4 страни показателят надхвърля 10%: в Румъния (11.2%), Словения (10.8%), Полша (10.2%) и Естония (10.1%).

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се повиши с 0.24%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-висок ръст беше британският FTSE 100 (+0.88%), следван от италианския FTSE MIB (+0.61%), германския DAX (+0.52%), френския CAC 40 (+0.25%) и испанския IBEX 35 (+0.21%). Следобед всички основни измерители в региона завършиха с понижения между процент и два.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад затвори испанският индекс IBEX 35, а с най-слабо понижение завърши британският измерител FTSE 100.

След поевтиняването на петрола, котировките на който спаднаха с близо 2% и за двата вида - американският (WTI) и европейския Brent, цената на акциите на най-големите европейските представители на тази индустрия забавиха поскъпването си: акциите на британската BP Plc затвориха с ръст от 1.43%, след като до обед бяха се повишили с 3.3%, на англо-нидерландската Shell книжата поскъпнаха с 1.72%, след като до обед бяха също над 3% нагоре, а на испанската Repsol затвориха с повишение от 1.35%, след като до обед бяха на плюс с 2.52%.

Същият обрат се случи и с т.нар. стокови компании, някои от които, обаче, затвориха в червената зона: на швейцарския търговец на петрол и природен газ Glencore - повишение с 2.23% (+4.7% до обед), на британската Anglo American - поскъпване с 2.14% (+3.6% до обед), на австралийската BHP, чийто акции се търгуват на Лондонската борса, обаче, загубиха 0.08% (+2.6% до обед), на австралийската Rio Tinto, чийто акции също се търгуват в Лондон, загубиха 0.06% (+2.5% до обед), на чилийската Antofagasta, чийто акции също се търгуват в Лондон - нарастнаха с 1.7% (+ 2.5% до обед).

Промяна на тренда, но по-драстична имаше при банковия сектор - до обед акциите на банките бяха на печалба, а при закриване на търговията повечето бяха на загуба: акциите на германските Commerzbank - се понижиха с 3.47% (+1.5% до обед) и на Deutsche Bank - спаднаха с 1.53% (+1.1% до обед), на френските Societe Generale се понижиха с 0.16% (+2.3% до обед) и на BNP Paribas загубиха 1.95% (+0.6% до обед) и на италианските UniCredit спаднаха с 3.59% (+1.2% до обед) и на Intesa Sanpaolo се понижиха с 2.45% (+0.9% до обед).

Междувременно най-много загубиха акциите на Credit Suisse (-8.01%), която и до обед беше на червено (-4.1%) на фона на повишеното внимание на инвеститорите към закъсалата швейцарска банка, отбелязва MarketWatch. От началото на тази година стойността й падна с почти 30% поради опасения за състоянието на Credit Suisse след пет последователни нерентабилни тримесечия и изтичане на средства от богати клиенти на кредитора, вкл. и заради обвиненията за пране на пари на някои от клиентите на банката.

Конкурентът UBS също е на загуба, но значително по-слаба (-1.16%), след като до обед беше на плюс с 0.5%. Според съобщения в медиите UBS и Credit Suisse не желаят принудително сливане, но такава възможност се разглежда заедно с други сценарии, обсъждани от банките с швейцарското правителство. Според източници на "Ройтерс", ръководството на UBS предпочита да се фокусира върху собствената си стратегия и не иска да поема рисковете, свързани с Credit Suisse.

Цената на акциите на британската банка HSBC, която спаси британския клон на Silicon Valley Bank по-рано тази седмица, забави понижението си, но стана в зелената зона на плюс 1.06%, след като до обед беше с повишение от 3.3 на сто.

Цената на Compagnie Financiere Richemont SA, най-големият производител на бижута в света, се понижи на борсата в Цюрих (-3.44%), след като обяви замяната на програмата за депозитарни разписки на фондовата борса в Йоханесбург (JSE) с вторично листване, за да опрости търговската структура на своите акции.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата