петък, 17 март 2023 г.

САЩ пратиха нов, по-мощен дрон над Черно море

 

САЩ пратиха нов, по-мощен дрон над Черно море 

Aмерикански разузнавателен дрон лети над Черно море, сочат данни на „Флайт Радар 24”, предава Си Ен Ен.

Безпилотният самолет RQ-4 „Глобал хоук” е засечен да лети на 16 км височина.

Данните сочат, че е навлязъл в международното въздушно пространство от Румъния и е преминал от запад на изток, летейки югоизточно от Крим и западно от руския крайбрежен град Сочи.

Запитан на пресконференция в четвъртък кога САЩ отново ще пратят дронове над Черно море, прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър заяви:

„Няма да навлизам в подробности за конкретни мисии, маршрути, срокове на операции. Мисля, че министър Остин беше доста ясен, че ще продължим да летим и оперираме в международно въздушно пространство, където международното право позволява и това включва Черноморския регион”.

RQ-4 „Глобал хоук” е шпионски дрон, способен да изпълнява продължителни мисии на голяма надморска височина с набор от възможности за наблюдение и събиране на разузнавателна информация.

Той има размах на крилете 40 метра и максимално тегло при излитане 14,5 тона. За сравнение безпилотният самолет MQ-9 „Рийпър”, който САЩ потопиха в Черно море след сблъсък с руски изтребители тежеше 2,2 тона.

Военните от САЩ изпратиха същия модел дрон на мисия в района малко след инцидента, за да проучат мястото на катастрофата и да наблюдават руснаците, които търсят отломките./Източник: CNN    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

 

Новините от днес и със задна дата