сряда, 8 март 2023 г.

"Цайт": Дори следите да водят към Украйна, още не е ясно кой е поръчителят срещу "Северен поток"

  

Кораб, за който се подозира, че е бил използван за саботаж на двата подводни газопроводи "Северен поток" през септември 2022 г., е бил претърсен през януари в рамките на разследване в Германия, съобщи днес федералната прокуратура, цитирана от Франс прес.

Прокуратура посочи в изявление, че е "претърсила кораба от 18 до 20 януари 2023 г.", по подозрение, че "въпросният кораб може да е бил използван за транспортиране на взривни устройства", използвани за взривяване на 26 септември 2022 г. на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море.

"Самоличността на извършителите и техните мотиви са обект на текущо разследване", добави прокуратурата, като уточни, че "за момента не е възможно да се направят солидни изводи по тази тема, в частност по въпроса за държавата поръчител" на саботажа.

"Никакво подозрение не тегне върху служителите на германската компания, наела кораба", се посочва в изявлението.

Тази информация идва в момент, когато няколко медии съобщиха вчера, че разследването е установило, че през септември корабът е напуснал северногерманското пристанище Рощок с шест души екипаж и е превозвал експлозивите, предназначени за взривяване на газопровода, пише БТА.

Според седмичника "Цайт" и обществените телевизии А Ер Де и Ес Фау Ер, корабът е била нает от базирана в Полша компания, "която, както изглежда, принадлежи на двама украинци". За отдаването под наем са използвани фалшиви паспорти, съобщиха същите източници.

Твърди се, че корабът е напуснал Рощок на 6 септември и по-късно е бил локализиран близо до датския остров Кристиансьо.

Следи от експлозиви са били открити "на масата в кабината" на кораба, върната "непочистена" на собственика й, пише "Цайт".

"Дори следите да водят към Украйна, разследващите все още не са успели да установят кой е поръчителят" на саботажа, отбелязва седмичникът.

Вестник "Ню Йорк таймс" написа вчера, че "проукраинска група" стои зад саботажа. Този извод е направен от изданието въз основа на информация на американското разузнаване. Нищо обаче не сочи, че украинският президент Володимир Зеленски е участвал в планирането на операцията.

Украйна не е участвала в този грандиозен саботаж, който окончателно прекъсна притока на руски газ към Европа, каза днес украинският министър на отбраната Олексий Резников.

След началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. двата газопровода попаднаха в центъра на геополитическо напрежение, подхранвано от решението на Москва да прекъсне доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение за западните санкции, посочва АФП.

Йенс Столтенберг: Все още не е ясно кой е атакувал газопроводите "Северен поток"

Все още не е ясно кой е отговорен за миналогодишната атака срещу газопроводите "Северен поток", тъй като не са приключили разследванията на национално равнище, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Това, което знаем, е че е имало нападение срещу газопроводите "Северен поток", но не можем да определим кой стои зад него", каза Столтенберг преди днешната среща на министрите на отбраната от ЕС в Стокхолм.

"В момента текат разследвания на национално равнище и мисля, че е правилно да изчакаме приключването им, преди да кажем каквото и да било за това кой е извършителят", допълни шефът на НАТО.

Вестник "Ню Йорк таймс" вчера съобщи, че нова разузнавателна информация, която е била анализирана от американски длъжностни лица, сочи, че саботажът е извършен от проукраинска групировка.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата