сряда, 8 март 2023 г.

След пускането от ареста: Велико Желев отрече да е посягал на бившия си служител

  

Никога, нито аз, нито който и да е от моите служители, не е нанасял каквито и да било удари на Благой Андонов - бившият наш служител, заяви бизнесменът Велико Желев, непосредствено след като беше освободен от ареста срещу гаранция от 20 000 лева.

Той отрече и обвинението, че е изнудвал Андонов да подпише задължение за 68 000 лв.: "Това е повече от смешно. Той е откраднал много повече пари", каза Желев.

"Ако го освободя по взаимно съгласие, той ще отиде при други колеги и ще продължи да краде нагло по същия начин", поясни задържаният строителен предприемач.

По думите му Андонов е извършил сериозни злоупотреби.

"Първо, дойдоха от финансовия отдел и ми казаха, че много настоявал да бъде платена фактура от 16 000 лв. за един софтуер. Оказа се, че такъв няма. Г-н Андонов е подписал протокол за приемане на софтуера", каза още Желев.

"Когато се разделихме, бяхме в моя кабинет. Поканихме всички хора, които бяха в офиса в съседната зала и излязохме заедно, без да има напрежение. Пред колегите той каза защо напуска - защото злоупотребил с пари", категоричен бе бизнесменът.

"Обидното за мен е, че в едно младо момче аз повярвах. Дадох му шанс от техник да го направя директор, да отговаря за цялата структура, а той отиде да се продава за хиляда лева. Имаше въпрос дали срещата ми с Благой Андонов е свързана с проверките по пътищата. Ясно искам да разберете, че Благой Андонов никога не е отговарял за обекти, свързани с Агенция "Пътища", с автомагистрали и с каквито и да е пътища", коментира още предприемачът.

По-рано адвокатът на Велико Желев заяви, че обвинението към клиента му касае "една изключително семпла, битова история". Менко Менков обясни, че на 24 февруари бившият служител на фирма на Желев, който се е оплакал от принуда и побой, пред 44 служители е дал показания по реда на Кодекса на труда. Там признал, че е наел посредник и по този начин оскъпил детайл. Затова и бил уволнен. На видеокамерите се виждало как той напускал в бодро, с приповдигнато настроение и без никакви щети по тялото си.

"Категоричен съм, че в офисите на фирмата и от господин Желев не са нанасяни удари", каза Менков. И обясни, че е поискал разпити на всичките 44 служители. Според него не можело всички те да бъдат заставени да излъжат.

Още на 27 февруари е сезирана Софийска градска прокуратура за действията на тъй наречения свидетел, посочи още Менков.

Той обясни, че защитата му за евентуални злоупотреби по пътното строителство би била още по-лесна. Причината - не бил спазен никакъв ред при изземане на ядки от асфалта.

"Не може който и да било, най-малкото министър, да вземе ядки и да ги показва по телевизията", каза Менков. Министърът не е компетентен, има лаборатории или разследващи в наказателно производство, посочи още адвокатът. Компанията на Велико Желев вече предприела действия по изследвания, а резултатите щели да бъдат огласени публично. Те били възложени на независима лаборатория.

"Тя носи отговорност за собствените си действия и резултати", посочи Менков.

Преди да стане ясно, че Желев излиза на свобода, служебният вътрешен министър отново настоя разследването срещу бизнесмена да се гледа успоредно със събраното от МВР по т. нар афера с тънкия асфалт - в частта, свързана с фирмата му "Хидрострой".

Бизнесмена Велико Желев днес пуснат от ареста под гаранция от 20 хиляди лева, но без право да напуска държавата.

Вчера прокуратурата обвини Желев за това, че на 24 февруари в офиса на Желев на бул. "Цар Освободител" в София, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е направил опит да принуди друг човек чрез сила. Нанесени са удари в областта на лицето и тялото, се казва в обвинението. Целта била Б. А. да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща стойност от 68 хил. лева. Нанесена е и лека телесна повреда, а деянието е извършено от повече от две лица.

От прокуратурата посочиха, че четири дни след инцидента, след като полицията се е заела със случая, от съда е поискано разрешение за извършване на претърсване и изземване на четири адреса в София и Варна. Съдът е разрешил.

Така се стига до обиска на 6 март, а вчера делото бе изпратено в градската прокуратура, която разпореди нови действия по разследването, посредством които са събрани нови доказателства и е направена проверка на вече събраните доказателства. Разпитани са свидетели, назначени са експертизи. След новите действия на полицията от там казаха, че принудата не е в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Според държавното обвинение няма реална опасност Желев да се укрие, тъй като е с установена самоличност и адрес, на който пребивава и съответно може да бъде призован във всеки един момент за нуждите на наказателното производство. Не са събрани доказателства от разследващ полицай, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, дотолкова доколкото не е осъждан.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата