петък, 3 март 2023 г.

Огромен скандал в ЕС, Урсула фон дер Лайен бясна на България и.....

 Урсула фон дер Лайен е на посещение в страната ни - Общество

ЕС отложи гласуването на забраната на двигатели с вътрешно горене, предаде агенция "Ройтерс". Ключовото гласуване претърпя провал, след като Германия изрази възражения и предупреди, че не е ясно как зелената мярка ще се отрази на автомобилната индустрия.

Шведското председателство на Съвета реши да отложи официалното подписване на новите стандарти за емисии на CO2 за автомобили и микробуси, първоначално планирано за 7 март, „за по-късно заседание на Съвета“, предаде "Политико".

Посланиците на ЕС, които трябваше да положат основите за одобрението на Съвета на заседание в петък, „ще се върнат към въпроса своевременно“, каза говорителят на шведското председателство на ЕС.

Решаващи за отлагането на законодателството са били възраженията от Германия. Полша също е гласувала против насрочването на последното гласуване, а България се е въздържала, съобщиха източници след заседанието, цитирани от Ройтерс.

Опитът да се блокира или промени политика на ЕС толкова късно в законодателния процес е необичаен, посочва още изданието.

Официалното одобрение от Съвета на новите стандарти, което на практика ще сложи край на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., трябваше да бъде само формалност, след като страните от ЕС отмениха сделката през ноември.

Припомняме, че германският министър на транспорта Фолкер Висинг предупреди тази седмица, че Берлин ще откаже подкрепата си, освен ако Европейската комисия не представи план за определяне на ролята на синтетичните горива след 2035 г.

Те се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, заедно с водород, получен от устойчиви източници на електроенергия като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Италия също заплаши да се противопостави на реформите. Заедно с Полша и България, които също не са съгласни с плановете, страните могат да блокират новото законодателство, пише изданието.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен е планирала да посети резиденцията на германското правителство в двореца Мезеберг в неделя, за да обсъдят "икономически въпроси", разкрива служител на германското правителство, информиран за дискусиите.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата