петък, 3 март 2023 г.

Създател на руската COVID-ваксина "Спутник V" бе убит в Москва

 

Един от създателите на ваксината "Спутник V" е бил убит в северозападната част на Москва в резултат на битова свада. Източник на РИА Новости съобщава, че убитият е Андрей Ботиков, който е работил в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея".

Юлия Иванова, старши помощник на ръководителя на Следствения комитет на Следствения комитет в Москва, заяви, че 29-годишният гост се е скарал с домакина и го е удушил с колан в един от апартаментите на улица "Рогов". От Следствения комитет на Русия не съобщават самоличността на починалия.

Според източник на РИА Новости задържаният по подозрение в убийство вече се е признал за виновен. Според източника преди това той е бил съден за тежко престъпление.

Ботиков е бил старши научен сътрудник в Центъра "Гамалея". Той, заедно с други лица, участвали в разработването на ваксината COVID-19, е награден с медал на ордена "За заслуги към отечеството" II степен.

Пресслужбата на московските съдилища съобщи, че Алексей Змановски, обвиняем по делото за убийството на Ботиков, е изпратен в следствения арест и е направил пълни признания за вината си. "Комерсант" и Mash пишат, че Змановски се е занимавал с предоставяне на сексуални услуги.

"Спутник V" е основната ваксина за COVID-19 в Русия. Тя започва да се използва широко в Руската федерация в началото на 2021 г. "Спутник V" е била доставяна и на други държави.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата