петък, 10 март 2023 г.

НАСА откри астероид, който може да удари Земята през 2046 г.

  

НАСА откри 50-метров астероид, който може да удари планетата ни след 23 години. Според изчисленията космическата скала 2023 DW ще премине в близост до Земята през 2046 г., твърди Службата за координация на планетарната отбрана на НАСА, съобщава Си Ен Ен.

Шансът за сблъсък е много малък - едва 0.16%. Вероятността астероидът да удари Земята е 1 към 625 според оценки, базирани на данни от Европейската космическа агенция.

Системата Sentry на НАСА изчислява шансовете на около 1 на 560 или 0.17%.

"Шансът за сблъсък е изключително малък и няма причина за обществено безпокойство", твърдят от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

"Този обект не е особено тревожен", допълва Дейвид Фарнокия, навигационен инженер в НАСА.

Обичайно е новооткритите астероиди да изглеждат по-заплашителни, когато бъдат наблюдавани за първи път, обясняват астрономите. С натрупването на данни орбитата им се изчислява по-прецизно, което винаги досега допълнително е намалявало шансовете за сблъсък.

2023 DW обикаля около Слънцето, той има 10 прогнозирани близки подхода към Земята. Потенциално опасното е за 14 февруари 2046 г.

Очакванията на учените са тогава астероидът да премине на 1,8 милиона километра от Земята. За сравнение разстоянието между Луната и Земята е 5 пъти по-малко.

Учените от НАСА отбелязват, че човечеството вече има технология за отклонение на астероиди, а до 2046 година има достатъчно време за подготовка на мисия, ако такава се наложи.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата