петък, 10 март 2023 г.

Да покажеш среден пръст е основно човешко право, постанови съдия в Квебек

Показването на среден пръст е основно човешко право, защото е "част от свободата на изразяване", въпреки че не е "учтиво", отсъди наскоро съдия от Квебек в Канада по дело за съседски спор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдебното решение в Канада беше предшествано от протест във Франция заради използването на аналогичен жест със сгъване на ръката от министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт.

Обвиненият Нийл Епстийн - преподавател и баща на две деца, бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото заплашвал и показал на два пъти среден пръст на съседа си.

Не е престъпление да покажеш среден пръст на някого, подчертава съдията в решението си.

Според магистрата, "да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване", "а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци".

Може да не е благовъзпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо на джентълмен. И въпреки това то не води до наказателна отговорност, заключава канадският съдия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата