петък, 24 февруари 2023 г.

Икономист: Опитват да спрат поевтиняването на някои стоки

 олио 

Скептичен съм, че за няколко месеца ще успеем да се справим с инфлацията. Това заяви пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“.
 
Приемането на еврото трябва да остане крайна цел за България и се надявам това да се случи след не повече от година, заяви заместник- председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас. 

Финансовият министър Росица Велкова каза пред БНР, че има вероятност през лятото да свалим инфлацията до приемливи стойности и да поискаме нов доклад през юли.

„Не трябва да се надяваме, че ще минем между капките и да смятаме, че няма да изпълним някои критерии, но ще влезем в еврозоната, особено щом се отнася до инфлацията. И за нас не е добре да влизаме с неизпълнен показател. Трябва да си свършим работата", обясни Ангелов.
 
По думите му бихме могли да изпълним критериите до 1 януари 2024 година, като с една година отлагане, бихме могли да се справим, ако работим интензивно за влизане в еврозоната. Инфлацията за влизане в еврозоната се изчислява на средна 12- месечна база, посочи той. И допълни, че по европейската методология нашата е около 14%, а в еврозоната е около 8%.

 
През последните 10 години изпълнявахме този критерий, напомни той. „В дългосрочен план не сме имали проблеми. Просто изпуснахме влака. Хърватия влезе преди кризата с войната“, каза икономистът.

Георги Ангелов обаче смята, че част от причините за инфлацията започват да изчезват. „Енергийната криза започва да отслабва и си отива. Цената на природния газ спада. През пролетта вероятно ще падне още. Така се успокоява и цената на тока. Това започва да се отразява на цените“, смята той.

При някои стоки обаче има опити да се пребори пазарната тенденция, която върви надолу, или поне към забавяне на инфлацията, посочи икономистът. Той даде пример с цената на олиото.
 
„През миналата година се пусна слух, че ще свърши олиото и всички се наредиха на опашки, а цената му се вдигна. КЗК 9 месеца разследва, но не е изнесла нищо. Ако се наложат глоби, няма да има такива случаи. В този период имаме една свръхпечалба, която се натрупва по веригата“, обясни икономистът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата