петък, 10 февруари 2023 г.

Борисов: Това е позицията на ГЕРБ - за санкции / видео

 Бойко Борисов: ГЕРБ е "за" санкциите срещу Русия, но за бързо строителство  на мощности - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg

"Ние сме по-напред от полския проект. Можем да ползваме незабавно междуправителствено споразумение със САЩ, за да се определи начина на финансиране (за нови реактори за АЕЦ - бел ред.) Вчера бяха тук от "Уестингхаус". Работим като партия активно, така че, ако има санкции към ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим, като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност. Това е позицията на ГЕРБ, така работи ГЕРБ - за санкции и едновременно с това бързо строителство".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

"Знаете, че с огромни усилия в Народното събрание успяхме да приемем закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с "Фраатом" и "Уестингхаус". Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор – да може да сме построили новата мощност", посочи Борисов.

"Кой внесе закона за Северна Македония, кой внесе закона, за да изгони посредниците, кой помага най-много на Украйна, кой мисли за истинска диверсификация?", попита риторично лидерът на ГЕРБ.

"Отидох и купих 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис", заяви Борисов и добави, че "веднага трябва да се инвестира, не само да се взима инвестиционна такса, за да може веднага да се черпи газ, защото това е диверсификацията".

Борисов също изрази съболезнования към Турция и Сирия за жертвите на разрушителното земетресение:

"Искам да изкажа съболезнования на нашите приятели в Турция и Сирия. И да се обърна към нашите симпатизанти, кметове, членове и общински съвети в цялата страна. Разговарях с турската страна, която има четири нужди. Имат нужда да се закупят нови одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите".

Новините от днес и със задна дата