петък, 10 февруари 2023 г.

Украйна за пръв път унищожи руски "Терминатор"

  

Украинските сили за първи път изведоха от експлоатация усъвършенстваното руско оръжие БМПТ "Терминатор". Първото потвърдено унищожение на бронирана машина от този клас идва в навечерието от годишнината от началото на войната, съобщава Дир.бг.

Членове на 140-и отделен разузнавателен батальон на морската пехота на Украйна публикуваха видео от унищожаването на "Терминатора" във Facebook. Според военните анализатори това е една от най-новите и модерни руски бойни платформи. Тя обаче участва в ограничени количества във войната в Украйна.

Унищожението е станало с артилерия, след като координатите на машината са дадени от дрон.

Руският "Терминатор" разполага с две 30-мм автоматични оръдия, противотанкови ракети и автоматични гранатомети. Машината е базирана на шасито на Т-72, което я прави доста евтина за производство.

Руснаците обаче са интегрирали модерна реактивна броня и система за антитанков ракетен огън, чийто боеприпаси са управляеми и имат обсег до 6 км. 

Като спомагателно оръжие е монтирана и 7,62-мм картечница. Двигателят на бойната машина също е ъпгрейднат и е сходен с този на танка Т-90. 

Напълно въоръжен "Терминатор" тежи 44 тона и има екипаж от 3-ма души.

Русия разполага с над 300 броя от своя "Терминатор". Машината показа добри резултати в Сирия. В резултат на това Алжир поръча 300 бройки от машината. "Терминатор" обаче почти не се използва на бойното поле в Украйна, като причините за това не са известни.

Именно рядката употреба на БМПТ "Терминатор" е причина първото доказано унищожение на машината да идва на 12-тия месец от войната.

Новините от днес и със задна дата