петък, 10 февруари 2023 г.

Как изглеждат 3-те метра, с които Турция се е преместила. Бебе на 10 дни бе извадено от руините

  

В резултат на земетресението Турция се е изместила с три метра - това бе съобщено преди няколко дни. Сега се появиха снимки, на които тези 3 м се виждат много добре - там където Арабската литосферна плоча се е изместила спрямо Анадолската плоча.

Експертите твърдят, че те могат да се "наместват" и "стабилизират" в новото си положение до 1 година, а нови земетресения са възможни по всяко време. Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 21 000 души.

Междувременно десетдневно бебенце беше извадено живо в окръг Хатай от руините от земетресението, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Малкият Яъз Улаш беше спасен в град Самандаг заедно с майка си и двамата са откарани в болница.

Новороденото момченце е най-младият пострадал, изваден изпод отломките.

Чудото се случи 90 часа след първия трус от 7,7 степен с епицентър в окръг Кахраманмараш, който разтърси Южна Турция в понеделник рано сутринта. Около девет часа след това земетресение стана и втори трус с магнитуд 7,6 в същия район.

В същото време бе съобщено, че крайбрежните райони на Черно море в Турция са били залети от морска вода. В силно засегнатия от земетресението град Искендерун нивото на водата се е надигнало с над метър. 

Въпреки твърденията на някои местни медии, че това е от земетресението, все пак явлението има и съвсем нормално обяснение - в северната част на Черно море има мощна буря с изключително силен североизточен вятър (около 100 км/ч), който издухва големи водни маси през морето и носи вълната на юг.

Новините от днес и със задна дата