петък, 24 февруари 2023 г.

Шествия в подкрепа на Украйна година след руската инвазия, призоваха за импийчмънт на президента Румен Радев

  

                                Снимка: Булфото

Година след началото на войната в Украйна български и украински граждани организират шествия под мотото "Украйна - Европа - Свобода - Победа!" в подкрепа на борбата за свобода и независимост на украинския народ.

Освен в София, където то е най-мащабно, шествия са организирани и във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас.

В столицата гражданите, които ще изразят съпричастност с украинския народ, се събраха пред президентството.

"Българи и украинци заставаме рамо до рамо на мирно шествие в подкрепа на свободна Украйна", посочват пред БНР участниците, които се събраха през президентството. Идеята им е да почетат паметта на хилядите жертви, да подпомогнат бежанците и да изразят подкрепа за усилията на украинския народ да отстоява свободата си.

Множеството запази минута мълчание в памет на жертвите в тази война.

"България и българският народ знаят ясно, който е агресорът в тази война, въпреки опитите на някои политически сили и държавни фигури, които зад фазата на пацифизма и неутралността, призовават светът да изостави Украйна", казаха още организаторите.

За да почетат паметта на жертвите на руската агресия и за да протестират срещу позицията на българския президент относно войната, пред президентството се събраха и представители на неправителствени организации. Сред тях са движение "БОЕЦ" и Атлантическия съвет.

След минута мълчание в памет на загиналите, шествието в подкрепа на Украйна се отправи към "Орлов мост" към 19:30 ч. Пред Руската църква демонстрантите се спряха с викове: "долу Путин", "убийци" и "тук не е Москва".

Участниците призовават и за импийчмънт на президента Румен Радев както и за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова от България, предаде БТА.

Движението от президентството в посока "Орлов мост" бе блокирано, тъй като се предвижда шествието да продължи до 20:30 ч. 

Пристигайки на "Орлов мост", развяли български и украински знамена и пеещи химна на Украйна, те отново призоваха за импийчмънт на президента Румен Радев.

Движението на автомобили е блокирано от Софийския университет до "Орлов мост", както и от Националния стадион до "Орлов мост" - по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Участниците в шествието призоваха и за изпращане на оръжие към Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата