сряда, 4 януари 2023 г.

Икуменически делегации от цял свят за погребението на Бенедикт XVI

 Започна поклонението пред тленните останки на папа Бенедикт XVI

Повече от 400 епископи и четири хиляди свещеници ще съслужат на погребалната церемония на Бенедикт XVI, която ще ръководи папа Франциск на 5 януари от 9.30ч. на площад Свети Петър. Акредитираните журналисти са над 600, а ритуала ще бъде предаван пряко по мондовизията.

„О, Боже, който в замисъла на Твоето провидение си призовал Твоя благословен раб да ръководи Църквата, дай му да участва в небето във вечната слава на Твоя Син, на когото той служи като викарий на земята“.

С тази молитва, която предшества Литургията на Словото, папа Франциск ще припомни почетния папа Бенедикт XVI в заупокойната литургия, която ще предстятелства в четвъртък, 5 януари, от 9.30 ч. пред базиликата на площад Свети Петър. Освен декана на кардиналската колегия кардинал Джовани Батиста Ре, на олтара ще съслужат повече от 120 кардинали, повече от 400 епископи и почти четири хиляди свещеници. Римската префектура очаква на церемонията да присъстват повече от 60 хиляди вярващи.

Официални делегации и икуменически представители

Очакват се официални делегации от Германия и Италия, както и многобройни икуменически представители, включително Халкидонския митрополит Емануил и Италианския митрополит Поликарп от Константинополската вселенска патриаршия и Волоколамския митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия. Също така епископи от много православни църкви в Европа, Америка и Азия. Ще присъства и модераторът на Световния съвет на църквите епископ Хайнрих Бедфорд-Щрьом.

Негово Преосвещенство Андреа, епископ на Беч, ще представлява Сърбия, а Негово Преосвещенство Силуан, епископ на Румънската православна епархия в Италия, заедно с помощния епископ Атанасий, ще представляват Патриаршията на Румъния. От Българската патриаршия ще присъства отец Иван Иванов, администратор на българската православна общност в Италия, а от Грузинската патриаршия отец Йоан Хелая, енорийски свещеник на грузинската общност в Рим. Константийският митрополит Василий ще представлява Кипърската църква, а Гръцката църква ще бъде представена от Димитриадския митрополит Игнатий (Волос) и архимандрит Амфилохий Милтос. Йосиф от Тетово-Гостивар е представител на Православната църква на Северна Македония, заедно с дякон Стефан Гоговски.

Ритуалът по затваряне на ковчега

В сряда вечерта,4 декември, след затварянето на базиликата за поклонение в 19 часа, кипарисовият ковчег ще бъде затворен, като по традиция ще бъдат поставени медалите и монетите, сечени по време на понтификата, палиумите на архиепископа митрополит на Мюнхен и Рим, а след това нотариалния документ, който описва накратко понтификата на папа Ратцингер, в метален цилиндър.

Първата молитва на вярващите на немски език

Ковчегът с тленните останки на Бенедикт XVI ще бъде донесен на 5 януари пред базиликата в 8.45 ч. за измолване на Светата броеница от всички вярващи. Ритуалът за погребението на почетния папа, както уточни директорът на Ватиканския пресцентър Матео Бруни, ще следва модела за погребението на управляващ папа, но с някои адаптации. Например, няма да има заключителни молитви от епархията на Рим и Източните църкви, специфични за управляващ папа, както и литургичните четива на испански и английски ще бъдат различни. Първата от петте молитви на верните ще бъде на немски език: „за почетния папа Бенедикт, който заспа в Господа: нека Вечният пастир го приеме в неговото царство на светлина и мир“. Останалите молитви ще бъдат на френски, арабски, португалски и италиански.

Литургията ще придружава хора на Сикстинската капела

В молитвата за литургичните дарове, кардинал Ре ще се моли по следния начин: „Със силата на тази жертва дай на твоя раб Бенедикт, когото си поставил като върховен пастир на твоето стадо, да бъде приет на небето сред светите епископи“. След причастието, папа Франциск, от името на цялата Църква и на присъстващите вярващи, ще помоли Господ: „Нека Твоят раб Бенедикт, верен разпространител на божествените тайни на земята, да възхвалява Твоето милосърдие във вечната слава на светците“. Литургията ще придружават хоровете на Сикстинската капела, ръководена от маестро Маркос Паван, хорът, ръководен от маестро Джафет Рамон Ортега Трило, а органистът ще бъде маестро Хосеп Соле Кол.

Обредът на сбогуване и погребение във ватиканската крипта

В края на евхаристийното тържество, Франциск ще председателства обреда на Ultima Commendatio (последната препоръка) и Valedictio (сбогуването). След това ковчегът на почетния понтифекс ще бъде върнат обратно в базиликата Свети Петър и след това във Ватиканската крипта за погребение. По време на частен ритуал, около ковчега ще бъде поставена лента с печатите на Апостолическата камара, Папския дом и Литургичната служба. След това кипарисовият ковчег ще бъде поставен в по-голям цинков ковчег, който ще бъде заварен и запечатан. На свой ред, ковчега ще бъде поставен в дървена кутия, която ще бъде поставена на мястото, заемано преди това до беатификацията от ковчега на Свети Йоан Павел II. Тези, които ще следят погребалната церемония по телевизията и в мрежата, ще могат да видят на живо кадри от излизането на ковчега на Бенедикт XVI пред базиликата до завръщането му в базиликата, след около час и 45 минути. До настоящия момент акредитираните журналисти са над 600 . / (dg/vatn)

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата