събота, 21 януари 2023 г.

В Москва от дни разполагат системи за ПВО – вече има обяснение за това

  

В Москва и околностите от дни се съобщава за разполагането на системи на противовъздушна отбрана, като в социалните мрежи се появиха коментари, че руската столица се готви за вероятни въздушни нападения. И днес се появи обяснение.

Русия съобщи, че е извършила учения за противовъздушна отбрана в Московска област, за да защити критичната си инфраструктура в случай на "въздушни атаки", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В Московска област се състоя тренировка с личния състав на зенитно-ракетна бригада на Западния военен окръг (ЗВО) за отразяване на въздушни атаки срещу важни военни, промишлени и административни обекти", се казва в изявление на пресслужбата на ЗВО, публикувано на уебсайта на министерството на отбраната и цитирано от ТАСС.

Според министерството руските войници са отработили използването на зенитни ракети С-300.

В учението участваха "над 150 военнослужещи и повече от 30 единици оръжие, военна и специална техника", уточнява ведомството.

Отбранителното министерство не посочва обаче кога се е състояло учението.

Запитан дали Русия се опасява, че Москва може да стане мишена, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера отказа да отговори, като прехвърли въпроса към министерството на отбраната.

През последните месеци Русия стана обект на няколко нападения, за които обвинява Украйна - от саботажи до удари с безпилотни самолети и артилерийски обстрел на погранични райони, припомня АФП.

Същевременно основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин написа отворено писмо до координатора на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби, в което го пита какво престъпление е извършила организацията му, предаде ТАСС.

"Уважаеми г-н Кърби, имам въпрос към вас: можете ли да посочите какво престъпление е извършила ЧВК "Вагнер"?", се казва в писмото, публикувано днес в Телеграм от пресслужбата на Пригожин, и цитирано и от Ройтерс.

Кърби съобщи вчера, че американското правителство ще обяви "Вагнер" за транснационална престъпна организация, което ще позволи на САЩ и други страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници.

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби, цитиран от световните агенции. Той каза също, че следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу групата "Вагнер", но не уточни какви.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата