събота, 21 януари 2023 г.

Шефът на БГ-центъра в Битоля за нападението в Охрид: То е срещу всички българи в РСМ

  

Това нападение е срещу всички българи в република Северна Македония. Не е само срещу секретаря на клуб "Цар Борис III", а срещу всички нас. Това каза председателят на опожарения културен център в Битоля Любчо Георгиевски в ефира на "Офанзива" по NOVA NEWS.

"Пендиков е честен и добър българин, който е и доброволец в "Червен кръст" в Охрид. Тук е масова истерия срещу българите", заяви той. Георгиевски каза, че в социалните мрежи има групи, в които се посочват имената и адресите на българите - активисти на клубовете и се организира побой върху тях.

Георгиевски заяви, че ще се борят за правата на българите в Северна Македония, няма да се откажат, ще търсят правата си и равенството с другите народи в държавата. "Ние никога няма да се отречем от нашия народ. Искат или не, българите са факт в република Северна Македония. Ние не сме зло. Българският народ е равен с всички народи, които живеят тук", завърши Георгиевски.

Към този момент информацията за нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков е противоречива. Ситуацията в Северна Македония е спокойна.

Министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят пострадалия в Охрид българин Християн Пендиков, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия(ВМА), съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Гражданинът на РСМ, с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в гр. Охрид Христиан Пендиков, пострада тежко след физическо нападение и побой над него, посочват от МВнР.

Вчера Пендиков беше транспортиран от Охрид до София с правителственият самолет "Фалкон". Малко по-късно стана ясно, че министрите на вътрешните работи на двете държави са се договорили за двустранна среща в най-кратък срок.

Заради случая с българина парламентът ще изслуша във вторник външния министър. По-рано днес евродепутатът от ВМРО/ Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на Европейския съюз за нападението срещу активиста на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Посещението на Османи у нас е PR акция, заяви в предаването "Офанзива" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Той е етнически албанец и се държи по унизителен за своя народ начин. Той бързо забрави какво правеха и кои бяха учителите на неговите коалиционни партньори, които той защитава, говорейки глупости, че цар Борис Трети и Иван Михайлов били военно престъпници и фашисти. И с тези си думи както той, така и министър-председателят Ковачевски насъскваха лумпените в тази държава да вършат безобразия спрямо българите", коментира той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата