Катер на "Гранична полиция" и рибари издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе, съобщава БНТ.

Той е бил капитан на кораб - собственост на русенска фирма, която се занимава с дърводобив по островите.

Инцидентът е станал вчера по обяд при лошо време и силен вятър. Eкипажът на плавателния съд е разчиствал терен за бъдещо залесяване.

"По предварителна информация при маневриране, големи чукани, които са характерни за такова ниво на реката, се заклинват в перата на кораба, той губи управление. Екипажът от капитан и моряк слизат в лодка и правят опити да освободят перата, тоест механизма, който управлява кораба. Времето е много лошо, вълните са високи и една такава вълна удря лодката в кораба и капитанът пада зад борда. Не е било възможно да бъде открит", заяви директорът на "Речен надзор" Русе капитан Иван Жеков.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112.

Капитанът е с над 20-годишен опит във фирмата. Не е ясно обаче дали по време на инцидента и бил със спасителна жилетка.

"По принцип познава работата, но вероятно малко се е предоверил на своите възможности и не се е съобразил с лошото време", казва още кап. Жеков.

От фирмата отказаха коментар с обяснението, че се води разследване.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ!/Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!