вторник, 13 декември 2022 г.

Qatargate: Над 1,5 милиона евро открити между Kaili и Panzeri, Francesco Giorgi разпитван от разследващите

 Банкноти за милион и половина евро иззети в домовете на Кайли и Панцери (снимка EPA) © Ansa 

Снимка: Агенция "Анса"

Превод: Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Франческо Джорджи разпитван от разследващите. В първите разпити, проведени от Централната служба за противодействие на корупцията, един от четиримата обвиняеми по делото Катаргейт разговаря дълго с белгийските следователи.

Според осведомени това ще бъде Франческо Джорджи, спътник на бившия вицепрезидент на Европарламента Ева Кайли.

Белгийската прокуратура, попитана за това, не отрече реконструкцията. Според белгийската преса, която не споменава името и фамилията му, един от четиримата разпитани споменава името на евродепутата социалист Марк Тарабела.

Общият брой банкноти, открити от белгийската полиция при претърсванията на домовете на Антонио Панцери и бившия вицепрезидент на ЕП Ева Кайли, и двамата арестувани за Qatargate, възлизат на над милион и половина евро . В дома на Кайли живеел и Франческо Джорджи, също арестуван. Това съобщават белгийските медии, цитирайки федералната полиция. Преброяването включва и парите, открити в куфара, който бащата на Кайли носел, докато напускал хотел в Брюксел. Междувременно белгийската федерална полиция публикува снимка на парите, открити в къщата на Панцери, в дома на Кайли и в чантите, които бащата на гръцкия евродепутат е имал по време на ареста му. 

Бившият вицепрезидент на ЕП е била транспортирана през последните няколко часа до затвора Харен , в североизточните покрайнини на Брюксел, според това, което научиха от белгийската федерална прокуратура. Затворът Харен беше завършен през последните месеци и неговите "гости" включват Салах Абдеслам, единственият оцелял от терористичната командос Батаклан. Белгийският прокурор, попитан за това, не пожела да потвърди дали другите трима арестувани - Панцери, Франческо Джорджи, Николо Фига-Таламанка - също са в същата затворническа структура. И четиримата се очакват утре за първото предварително изслушване по Qatargate.

Европейският парламент одобри освобождаването на заместник-председателя на ЕП на Кайли тази сутрин. Пленарната зала гласува „за“ с мнозинство от повече от две трети (625 гласа), както беше предвидено от парламента. Един против и двама въздържали се. Гласуването се проведе поименно по искане на групите на S&D, левицата и ID, съобщиха от офисите на Европейския парламент. Анализът на гласовете показва, че Мислав Колакушич, хърватин от нечленуващите, е гласувал против. Холандецът от Ecr Дориен Рукмейкър и германецът от Id Йоахим Кухс се въздържаха.

Сутринта конференцията на председателите на Европейския парламент избра да активира член 21 от регламента на ЕП, за да я отстрани от длъжност. Това съобщиха от Бюрото на Еврокамара след среща, която надхвърли очакванията и отложи работата на самия пленум.

Междувременно офисите на асистента на евродепутата Пиетро Бартоло в Еврокамерата в Страсбург са поставени под печат, потвърдено от ANSA. 

В изявление, разпространено от ITUC, Международната конфедерация на профсъюзите, генералният секретар Лука Висентини каза, че е "доволен", че разпитът е приключил и че, поддържа той, " успях да отговоря напълно на всички въпроси. Ако трябва бъдат отправени допълнителни обвинения, очаквам с нетърпение възможността да ги опровергая, тъй като съм невинен в каквото и да е нарушение. Всяка форма на корупция е абсолютно неприемлива и аз съм напълно ангажиран с борбата срещу корупцията.“

Ituc отхвърля обвиненията за влияние на Катар върху съюза като "напълно неверни"./ ansa.it

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата