вторник, 13 декември 2022 г.

Хиляди украинци остават без дом във Великобритания, изтича 6-месечният спонсориран престой

  

Около 51 000 украинци, пристигнали във Великобритания по схемата "Домове за Украйна", са в края на гарантирания 6-месечен спонсориран престой и мнозина са загрижени за съдбата им, съобщи Би Би Си.

Британските спонсори се съгласиха да осигурят убежище за минимум 6 месеца и по данни на Би Би Си най-малко за половината от украинците, пристигнали по тази схема, този срок е изтекъл или ще изтече скоро.

Някои общини вече съобщиха, че част от украинците вече са останали бездомни, след като са напуснали домовете на своите спонсори. От правителството заявиха, че работят по въпроса за осигуряване на други места за отсяда

Схемата, която бе стартирана през март, позволи на украинци, бягащи от войната с Русия, да пристигнат на Острова, ако спонсори - организации или индивидуални лица, се съгласят да им дадат подслон за поне 6 месеца, припомня БНР.

Спонсорите получаваха финансово поощрение от 350 паунда месечно, като някои общини увеличиха тази сума в опит да насърчат домакините да удължат времето за престой. Това обаче не е национална политика, така че много домакини и гости нямат яснота какви са плановете след изтичането на 6-месечиня срок.

Последните данни до 18 ноември показват, че повече от 2000 украински семейства с деца, както и 900 други украинци, вече са се регистрирали в местните общини като бездомни. Някои са бездомни, защото е развалена спонсорската сделка преди изтичането на 6-те месеца, а други, защото са прекарали във Великобритания повече от 6 месеца и няма къде другаде да отидат. Предполага се, че този брой е далеч от реалния, защото няма данни от много общини.

Новините от днес и със задна дата