събота, 17 декември 2022 г.

Екшън в небето: Гръцки и турски изтребители се счепкаха и взеха на прицел по време на мисия на НАТО

 

Турското министерство на отбраната съобщи за опит на гръцка страна да прихване турски бойни самолети, докато са летели като част от мисия на НАТО, съобщи министерството на отбраната в Туитър.

„По време на Мисията на НАТО NEXUS ACE, която се проведе в международното въздушно пространство, бе направен опит за прихващане от самолети на Гърция, но необходимият отговор беше даден от нашите самолети на ВВС и мисията на НАТО беше успешно завършена“, пише още от военното ведомство.

Турция настоява за прекратяване на милитаризацията на гръцките острови в източната част на Егейско море. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу смята, че милитаризацията на островите е нарушение на дългогодишни международни договори и поставя под въпрос суверенитета на островите. Според него Турция е решена да обсъди и оспори суверенитета на тези острови, ако Гърция не спре нарушенията, пише БТА.

Негативните отношения между Турция и Гърция се влошиха още повече, след като на 17 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се обърна към Конгреса на САЩ, където обяви безпрецедентен брой прелитания на турски изтребители над гръцките острови и призова да не се продават самолети F-16 „на тези , които подкопават стабилността в Средиземно море”.

Тогава Ердоган обвини гръцкия премиер, че нарушава договореностите, постигнати на срещата им, и каза, че оттук нататък за него няма такъв политик като Мицотакис и не възнамерява "нито да се среща, нито да се занимава с него".

Новините от днес и със задна дата