събота, 17 декември 2022 г.

„Интернет просто ще изчезне": учен разказа как ще се случи, кога и защо

 „Интернет просто ще изчезне

Герт Ловинк, професор в Амстердамския университет за приложни науки, смята, че рано или късно интернет ще стане неподходящ като платформа за обмен на мнения. Това е, което ще накара хората да спрат да използват мрежата толкова често и толкова много, пише techxplore.com.

Ловинк вярва, че мрежата е пълна с недостатъци, особено когато става въпрос за споделяне на мнения. 

Той твърди, че интернет (частично) ще изчезне и ще бъдем принудени да се откажем от зависимостта си от технологиите. Причината е също, че продуктите, които ни дават достъп до съдържание или комуникация, не са децентрализирани, т.к. те са съсредоточени в ръцете на BigTech компании, а те от своя страна не се интересуват от правата на хората, дори и да виждат, че техните продукти са пристрастяващи и обсебващи. 

Професорът прекарва дълги години в изследване на Wikipedia, търсачките, социалните мрежи и криптовалутите, както и онлайн моделите за реализиране на печалби, и стига до извода, че интернет е „дефектен“, но може и трябва да бъде „поправен“. През последните месеци обаче Ловинк започна да променя решението си. Сега той казва, че „моментът може да дойде, когато това („поправянето“ на мрежата) стане невъзможно и тогава неблагоприятните ефекти вече не могат да бъдат контролирани. Интернет губи популярност и BigTech вероятно вече е наясно с това. Марк Зукърбърг се отдалечи от социалните си мрежи и стартира Мета, сякаш всичко е наред и можем просто да започнем отначало, но мрежата очевидно вече е „счупена“.

Герд Ловинк казва, че потребителите са твърде зависими от социалните мрежи и приложения. Младите хора все повече страдат от тревожни разстройства, имат ниско самочувствие, спират да мислят критично, краткотрайната им памет се влошава, вниманието става разпиляно и фрагментирано. Това прави мрежата по-малко популярен инструмент за комуникация. „Така наречената свобода на изразяване всъщност вече не съществува“, казва Ловинк. „Вече виждам признаци, че хората все по-рядко публикуват мненията си онлайн.“

Потребителите са подложени на натиск не само от компании, но и от държави, които използват технологии, за да наблюдават своите граждани и знаят всичко за тях.

„В Китай не можете да се качите на влак, ако имате „грешно“ мнение. В САЩ трябва да споделите всичките си профили в социалните медии, ако искате да кандидатствате за виза. Все още не е толкова лошо в Западна Европа, но вашата онлайн активност сега е толкова лесна за проследяване, че в един момент хората вече няма да могат да пътуват, да получават ипотеки или застраховки“, пише той.

И именно този „сложен контрол“ ще стане толкова широко разпространен, че хората в крайна сметка ще обърнат гръб на интернет, каза Ловинк. „Вярвам, че хората ще започнат да избягват технологиите.

Ученият предлага няколко сценария за развитие на събитията, сред които има сценарий, наречен "Интернет на изчезване". Той предвижда бъдеще, в което някои услуги вече няма да бъдат достъпни - включително в светлината на геополитическата ситуация и климатичната криза - и това ще доведе до ограничен достъп до интернет или прекъсване на връзката с него.

Идеята за загуба на интернет свързаност може да изглежда немислима, особено за младите хора, но е необходимо да погледнем критично към бъдещето. "Преди година перспективата да останем без газ беше немислима, но сега е реалност, предвид ситуацията с Русия. По същия начин, предвид климатичните проблеми, е възможно електрическата инфраструктура да се провали и интернет просто ще изчезне. Тъй като цялото население зависи от това, такива хора, като Илън Мъск, определено ще предложат много скъпа и изключителна сателитна връзка."/Превод: GlasNews

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата