събота, 17 декември 2022 г.

Военна, хуманитарна и финансова помощ: Eто колко струва на "лошия" Запад войната започната от Путин

 Киевчани използват спирките на метрото като бомбоубежища 

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за световна икономика в Кил преглеждат и обработват огромно количество публично достъпна информация за западните помощи, изпращани на Украйна. Целта е да поддържат Ukraine Support Tracker - уникален портал, в който се изчислява военното оборудване, хуманитарна помощ и финансова подкрепа, предоставени на Киев.

Трудно е да се оцени стойността на стара военна техника

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които вече достигнаха 100 милиарда евро.

Това не е лесна задача: Официалните данни от САЩ и Великобритания за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на германското правителство, което редовно актуализира списъка на доставяното военно оборудване. "На пръв поглед изглежда много прозрачно, защото е включен и конкретният брой на предоставените стоки", казва икономистът Андре Франк. "Но ние искаме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност", уточнява той. Т.е. да изчислят колко точно струва помощта.

Това е особено трудно за Германия, тъй като през последните десет месеца Берлин е предал военно оборудване от запасите на Бундесвера, което отдавна е било изведено от експлоатация и следователно няма валидна към момента ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки "Гепард", които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки, които Киев определя като изключително ценни.

Затова икономистите от Кил работят по създаването на ценова листа с всички оръжия и боеприпаси, както и останалите видове помощ - за да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един подобен танк за противовъздушна отбрана"Гепард" на 1,2 милиона щатски долара. Подобна е ситуацията и с полските танкове Т-72, които са съветско производство и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените изчисляват стойността на една бройка от тях на 1,6 милиона щатски долара.

Друг пример е доставката на спални чували, посочва Франк. Част от тях са хуманитарна помощ, а друг контингент е предназначен изключително за украинските войници на фронтовата линия.

Германия предоставя повече, отколкото е известно

Порталът изчислява, че Германия вече е осигурила военна помощ и друга подкрепа в размер на 2,3 милиарда евро, докато списъкът на германското правителство от началото на декември показва сума от 1,9 милиарда евро. И двете цифри обаче са по-ниски от действително предоставената помощ. "Предполагаме, че германската военна помощ е дори по-висока от стойността, която изчисляваме към момента", обяснява Франк. Например германското правителство не предоставя никаква информация за количеството на доставените боеприпаси за най-модерната система за противоракетна отбрана - зенитно-ракетния комплекс "Ирис-Т".

От публикации в социалните мрежи може да се заключи, че именно тази система защитава района на украинската столица Киев. Оперативни данни за използването на "Ирис-Т" не се разкриват от украинските власти.

Една система "Ирис-Т" струва 616 000 щатски долара на световния пазар. "Но това отново е според официалните данни, с които разполагаме от Германия, а те дори не ни дават възможност да оценим общата стойност." Колко отбранителни ракети е изстреляла украинската противовъздушна отбрана с "Ирис-Т" досега и колко ще бъдат доставени по-късно - не е ясно. "Няма как да определим това правилно с помощта на официално достъпните източници", посочва Франк.

Подобна е ситуацията и с уговорения обмен на военна техника, при който източните страни от НАТО като Словакия и Словения предават стари съветски танкове на Украйна, а в замяна получават военно оборудване от Германия. Икономистите не категоризират това като директна помощ за Украйна, ако не е от пряка полза за отбраната на страната.

Най-голяма помощ за Украйна предоставят САЩ

И все пак икономистите са убедени, че изчисленията им са много близки до реалността, дори и след последната актуализация от началото на декември. Според тях подходът да се работи с отделна "ценова листа" за доставяните военни стоки улеснява точните изчисления. "Дори и да надценяваме военната помощ за отделни оръжия и други стоки", казва Франк, "това се компенсира на друго място."

САЩ остават най-важният поддръжник на Украйна с 23 милиарда евро, следвани от Великобритания с 4,1 млрд. евро и Германия, която според изчисленията дотук е предоставила 2,3 млрд. евро.

По-лесно е да се направи преглед на големите общи суми на помощта за Украйна: т.е. всички вноски на западните държави, подкрепящи Украйна - за хуманитарна помощ, финансова подкрепа и военно оборудване. С решението си да подпомогнат Украйна с още 18 милиарда евро от следващата година държавите от ЕС и институциите на Общността изпреварват САЩ по отношение на помощта за Украйна. С тях Европа ще е предоставила на Киев помощ на стойност 52 милиарда евро, а "военната, финансова и хуманитарна помощ" от САЩ ще се равнява на 48 милиарда евро.

Материалът е публикуван в DW

Новините от днес и със задна дата