понеделник, 5 декември 2022 г.

"Лукойл" бърза да се отърве от рафинерията си в Сицилия, но се сблъска с държавен комисар

 На 18 ноември работници от рафинерията на "Лукойл" в Сицилия, Италия, вдигнаха стачка заради евентуално спиране на производството през декември 

Руският петролен гигант "Лукойл" е в процес на преговори за продажбата на рафинерията си в Приоло, Сицилия, като те могат да приключат до края на годината. Това заяви днес шефът на промишления обект Йожен Маниахин, цитиран от Франс прес и БТА.

Същевременно Маниахин каза, че назначената държавна администрация може да доведе до спиране на работа в завода и до попречи на сделката.

Националистическото правителство на Джорджа Мелони реши в четвъртък да постави рафинерията под "временно държавнo управление" (за 12 месеца), за да избегне затварянето ѝ и да гарантира непрекъснатостта на енергийните доставки в страната.

Рафинерията ИСАБ (ISAB), контролирана от "Лукойл", една от най-големите в Европа, рискуваше да спре производство заради влизането в сила на 5 декември на ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

"Смятаме, че споразумението за продажба ще бъде сключено за рекордно кратко време, вероятно още тази година", заяви Маниахин в интервю за италианския икономически всекидневник "Соле 24 оре".

"Лукойл" е на път да постигне споразумение с американския инвестиционен фонд "Кросбридж енерджи партнърс" (Crossbridge Energy Partners) за закупуването на рафинерията", информира в. "Файненшъл таймс". Очаква се стойността на сделката да е между 1 и 1,5 милиарда евро.

Въпреки влизането в сила днес на ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, транспортиран по морски път "рафинерията е изцяло подготвена да функционира без прекъсване при тези нови пазарни условия", увери Маниахин.

При липсата на какъвто и да е риск от спиране на производството обаче, правителството назначи държавен комисар, който да управлява рафинерията.

Подобна стъпка може да "доведе до затваряне на завода и да създаде пречки пред продажбата на новия собственик", прогнозира Маниахин. "За нас експлоатацията на рафинерията не е от държавна компетенция", добави той.

Италианският министър, отговарящ за компаниите, Адолфо Урсо заяви в събота, че "правителството поема отговорност да въведе временна администрация, призовавайки частна петролна компания, която би могла да е "Ени" (Eni) да гарантира непрекъснатостта на производството".

Рафинерията ИСАБ е една от най-големите в Европа и има годишен капацитет за преработка на 10 милиона тона суров петрол, за да може да достигне 14 милиона тона и да осигури над 20 на сто от националните нужди.

Рафинерията на "Лукойл" край Сиракуза в Сицилия 

          Рафинерията на "Лукойл" край Сиракуза в Сицилия 

"Резервите ни от суров петрол са достатъчно, за да осигурим функционирането на тази рафинерия за няколко месеца", потвърди шефът нa ИСАБ.

Колкото до ембаргото върху руския петрол "не е проблем за нас да осигурим достатъчно количество неруски суров петрол за рафинерията", увери Маниахин.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Новините от днес и със задна дата