вторник, 13 декември 2022 г.

Обявиха въздушна тревога в цяла Украйна заради забелязани руски "МиГ-31К"

  

Обявена е въздушна тревога на територията на цяла Украйна. За това съобщава държавната информационна агенция УНИАН, която отбелязва, че според данните на картата за въздушна тревога в следобедните часове сигналът се отнася най-вече за източната част на страната, за Киевска област, но и за други райони.

Според медията тревогата е обявена вероятно заради забелязаните три руски "МиГ-31К", които са оборудвани на борда да носят хиперзвуковите ракети "Кинжал". Съобщава се, че изтребителите вече са пресекли въздушното пространство на Беларус и има заплаха от ракетна атака по Украйна, пише УНИАН.

В този момент в Беларус се наблюдава нова активност от страна на руските войски. По данни беларуското издание "Беларускі Гаюн" подразделения на 38-а десантно-щурмова бригада на РФ са напуснали постоянната си локация и се придвижват към Брест, в близост до границата с Украйна.

Междувременно международната донорска конференция в Париж събра над 1 милиард евро за Украйна, съобщи френската министърка на външните работи Катрин Колона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеоконферентна връзка пред съюзниците на Украйна, събрали се на дарителския форум във френската столица, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност минимум 800 милиона евро, тъй като руските сили вземат на прицел цивилната инфраструктура в цялата страна.

Още по време на откриването, домакинът на форума - френският президент Еманюел Макрон, заяви, че международната общност иска да помогне на украинците да преживеят зимата, въпреки опитите на Русия да ги остави на тъмно и студено, предаде Франс прес.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза Макрон и обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

"Тези удари, за които Русия открито признава, че имат за цел единствено да сломят съпротивата на украинския народ, са военни престъпления, които няма да останат ненаказани", категоричен бе президентът на Франция.

Новините от днес и със задна дата