вторник, 13 декември 2022 г.

Комисията по отбрана гласува изпращането на оръжие за Киев, какво - остана тайна

  

                                    Снимка: БТА

За по-малко от 8 минути Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна, съобщиха БНТ и БТА.

"За" гласуваха 13 депутати, двама - "против", а един - "въздържал се".

Към момента списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, остава засекретен, макар в публичното пространство да стана ясно, че ще предоставим на Киев леки стрелкови оръжия и боеприпаси.

Миналия петък парламентът одобри решение на МС за предоставяне на оръжия, боеприпаси и техника на Украйна и гласува на първо четене законопроекта за ратификация. Решението мина със 148 гласа "за", 46 - "против" и един "въздържал се"

Помощта е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна, каза военният министър. Изпращането на военната помощ трябва да стане след указ на президента и върховен главнокомандващ след окончателното приемане на решението на второ четене в пленарната зала.

"За" проекторешението, предложено от МС, на първо четене гласуваха 148 депутати, "против" - 46, а "въздържал се" - един. ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ и "Български възход" го подкрепиха единодушно. От ПП един депутат се въздържа, а останалите гласуваха "за", "Възраждане" гласува единодушно "против". От "БСП за България" единствен Явор Божанков бе "за", след което беше изключен от парламентарната група на левицата.

Съгласно гласувания проект подкрепата за Украйна може да бъде реализирана по два начина. Първият се състои в предоставяне на военно имущество. Вторият е чрез принос към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, чиято цел е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции за защита на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите граници, както и на цивилното население.

Предлага се в рамките на тази мисия България да предостави военно имущество.

Също така с проекта на решение се заявява принос на България към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна с участие на военнослужещи от въоръжените сили на България на позиции на стратегическо ниво в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от въоръжените сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната ни.

Новините от днес и със задна дата