събота, 26 ноември 2022 г.

Кирил Петков се закани да съди Георги Свиленски за клевета

  

                           Снимка: БТА

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще съди за клевета Георги Свиленски. Той нарече "лъжа" твърдението му, че е предлагал да даде на БСП кодовете срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина. И уточни, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК.

"Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие донякъде несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете директно хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов", каза от трибуната късно вечерта Петков.

"Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", добави той.

"Моля да оттеглите твърденията си, за нещата, които съм ви казал. Аз ви казах, че сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, за да повишим заедно доверието на хората и очакваме реални предложения", заяви още бившият премиер.

Свиленски не се отказа от думите си. "Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна", отвърна той.

"Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. Това сте казал, това съм чул. Какво сте искал да кажете е друг въпрос", обърна се социалистът към Петков. "Защо 2 пъти настъпвате мотиката по един и същи начин, ще ви удари 2 пъти по един и същи начин", предупреди Свиленски.

Дебатите по Изборния кодекс продължават вече десет часа. Депутатите се изказват по общо 16 параграфа, но не гласуват текстове. 

Около 23.00 часа от "Възраждане" предложиха заседанието да бъде прекратено. Електронната система отчете 58 гласували "за" без нито един против. Въпреки това обаче депутатите не можаха да си тръгнат. Росен Желязков обяви, че в залата няма кворум и затова предложението не се приема.

Продължиха престрелките между политическите сили зад машинното гласуване и онези, които настояват за смесен вот, а от ПП отвърнаха на нападките за кодовете на машините с обвинения за купуване на гласове. "Очевидно ДПС държи палмата на това първенство", каза Бойко Рашков. По-рано по време на дебатите Кирил Петков констатира, че "Бандата на Оушън" трябва да се прекръсти на "Бандата на Тотев", понеже имало клип, на който бившият пловдивски кмет от ГЕРБ обяснява как се подправят бюлетини. Асен Василев пък обобщи, че цялата работа с Изборния кодекс е заради това, че "ГЕРБ са импотентни да направят правителство и тикат страната към избори".

Новините от днес и със задна дата