петък, 25 ноември 2022 г.

БСП: Кирил Петков ни каза "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете за машините"

  

БСП обвини бившия премиер Кирил Петков, че пробвал сделка с тях, като предложил да им предостави кодовете за машините, ако те си изтеглят поправките за връщането на хартиената бюлетина. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Георги Свиленски по време на дебатите по второто четене на Изборния кодекс,. Дискусията продължава шести час след края на работното време на депутатите, изтекло още в 14.00.

"Откраднахте изборите! Защото вашият съпредседател и бивш премиер каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете в България? От една седмица ви предупреждавам защо го правим. Внимавайте какво говорите и правите с БСП. Това, че стоим и мълчим не означава, че не можем да говорим. Ако продължавате, утре ще ви кажем и други работи. Утре очаквайте второто, в сряда и четвъртък третото", избухна Свиленски в пленарната зала в реплика към ПП.

Депутатът от "БСП за България" беше силно раздразнен, след като първо Радостин Василев изчете от трибуната позицията на младежите социалисти от Младежкото обединение на БСП-София, в която те изказват възмущението си от ръководството на партията, което връща хартиената бюлетина.

Младите социалисти упрекват още лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова, че е предприела това без решение на ръководните органи на БСП.

"Вслушайте се в гласа на младите хора от БСП, не ги прогонвайте от партията, защото в момента заставате на страната на задкулисието и това ще ви донесе още по-слаб резултат", обърна се към лявата част от залата Радостин Василев, след като прочете цялата декларация.

Това провокира Свиленски да предупреди "Колеги, не се занимавайте с БСП". Той даже покани Радостин Василев в редиците на Младежкото обединение на БСП.

"Заповядайте в младежкото обединение в БСП, както виждате, всеки може да си изкаже мнението, а най-вече младежите", обърна се към бившия депутат от ИТН социалистът. Той отговори от трибуната и на младежите в БСП. "Това решение БСП го е взела на своите най-висши органи - конгрес и национален съвет", каза Свиленски. После побърза да уточни, че Явор Божанков не е изгонен, а изпратен на обучение в Америка от партията. Свиленски го обяви с аргумента, че от два дни в пленарната зала питали къде е Божанков.

"Заповядайте при нас, ще се чувствате спокойно, можете да отидете и до Америка, ако имате нужда от подготовка", добави той към Радостин Василев.

Коментарите от редиците на ПП по адрес на БСП обаче не спряха. Последва реплика на Искрен Митев, който отбеляза, че привържениците на БСП са "отвратени" от връщането на хартиената бюлетина. Това вече провокира избухването на Свиленски, за да каже, че Кирил Петков държи кодовете за машините.

Сега стана ясно защо е тази истерия за вълшебните флашки", заключи Десислава Атанасова.

А бившият министър на електронното управление Божидар Божанов отрече обвинението на соцдепутата към бившия премиер.

"Кодът е един, той е в ЦИК и никой не го държи. Ако имате предвид ключовете, те също се държат от ЦИК", обясни Божанов.

Новините от днес и със задна дата