петък, 25 ноември 2022 г.

Според министър Стоянов литър бензин може да стане 5 лева, а дизелът...

 

"Ако рафинерията спре да работи в България, отнякъде ще трябва да внасяме горива. Откъде е първият въпрос, тъй като в момента  няма много свободни на пазара.

Второ, ясно е, че, ако внасяме от някъде, ще е по-висока цената. Да кажем, Гърция, цената в момента там е, мисля, че около 2 евро и все пак е най-високата.

Ако се внася от там, допълнително ще има и някакви разходи за транспорт със сигурност, затова много лесно смятам, че ще отиде литър бензин около 5 лева цената. Това е просто пример, за дизела е нещо подобно, но това е нормалното, ако ти не произвеждаш. Тук трябва да внесеш отнякъде, няма друга възможност".

Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов по Нова Тв.

Проблемът е логистичен – откъде трябва да дойде този петрол. Сега се доставя от Русия през Черно море, другият алтернативен път е през Босфора, но там през октомври вдигнаха таксите 5 пъти и по 20-30 танкера чакат да минат, тъй като забраниха да минават големи танкери и пускат само малки, допълни Стоянов.

"Инфлацията твърдо ще намалява, каза още министърът на икономиката.

Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове.

„Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. „Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

Новините от днес и със задна дата