петък, 25 ноември 2022 г.

Откриха кораби на векове на дъното на Балтийско море

 

Датски изследователи откриха три добре запазени потънали кораба в Балтийско море, които според оценките могат да бъдат на повече от 300 години, предаде ДПА, позовавайки се на Морския военен музей в Тиборон, Ютланд, съобщи БТА.

Два от плавателните съдове почти сигурно са нидерландски товарни кораби, докато третият и най-голям вероятно е бил скандинавски, казаха от музея.

И трите кораба са открити на дълбочина около 150 метра.

"Беше фантастично да видим корабите на екрана, когато изпратихме подводен робот с камера на морското дъно", каза ръководителят на експедицията и директор на музея Герт Норман Андерсен, добавяйки, че плавателните съдове изглеждат така, сякаш "току-що са били изоставени".

За разлика от Северно море, където всеки потънал кораб би се разпаднал за рекордно кратко време, в Балтийско море претърпелите корабокрушение плавателни съдове често са добре запазени, каза Андерсен.

Причината е, че нито т.нар. корабни червеи (вид миди), нито други дървопробивачи могат да живеят толкова дълбоко в Балтийско море, където средата е киселинна и с ниско съдържание на кислород.

Новините от днес и със задна дата