четвъртък, 20 октомври 2022 г.

Собственици трябва да плащат за достъп до имотите си в Бургас

  

Достъпът на коли до търговски обекти на улица "Осогово" в Бургас беше ограничен от собственик на частен терен. Той настоява да му бъдат плащани обезщетения за преминаване през имота му. На мястото ще бъде изграден паркинг, съобщи БНР.

Потърпевши са собственици на имоти, които ги купуват през 2002 година от дружество "Черноморски бряг". 20 години по-късно се оказва, че, за да преминават през обособената улица трябва да плащат.

"Всичко беше нормално, нормални сделки, парцелите граничат с улици и със съседни парцели, собственост на други фирми и хора. Сега Жоро Георгиев, представител на дружеството, решава да предяви претенции да му бъдат плащани обезщетения за това, че сме преминавали през годините през негови имоти и да му плащаме и занапред. Нещо, което не е било уговаряно по никакъв начин по време на сключване на сделките", разказа един от собствениците.

Други собственици казаха: "В момента ми е ограничен достъпът, имаме наематели, които не могат да си вършат дейността. Имам заложени много големи неустойки, по-интересното е, че няма никой от общината в момента, която е пряко замесена".

Хората са предупредени още през септември. Писма са изпратени на 9-ти. Ще правим ремонт и паркинг, обясни Жоро Георгиев от "Черноморски бряг".

"Това тук не е кръстовище, прекратихме транзитния трафик да не пречи на имотите. Не затваряме на практика улицата. Това, което е по закон, съм го поискал. Имам право по закон да го използвам като открит паркинг."

Жоро Георгиев води дела и с Община Бургас. "Приключи делото, съдът постанови, че това е собственост на " Черноморски бряг", кои са общинските части, кое е на дружеството и дотам. Миналата година пуснах едно предложение да се оправя нещата, нямам никакъв отговор от тях. Наел съм адвокатска кантора, която се грижи за нещата ми", заяви той.

Георгиев обясни, че собствениците имат право да предприемат всякакви действия:

"Въпросът е дали са в рамките на закона, дали са прави да го искат, ако искат да завеждат дела в съда, тяхно право е, какво ще се случи там, е отделен въпрос".

От Общината заявяват, че случаят е "дългогодишна сага".

Новините от днес и със задна дата