четвъртък, 20 октомври 2022 г.

ПП канят на спешна среща всички партийни лидери, включително и Бойко Борисов

 

"Продължаваме промяната" канят всички партийни лидери на консултации в парламента от 12.00 часа в Зала "Запад". Това обявиха на брифинг в кулоарите от партията.

Асен Василев уточни, че предложението е за публични консултации, които да се излъчват онлайн.

"За да можем да намерим начин да решим в конституционната криза заедно. И се надяваме да дойдат всички, защото това наистина е безпрецедентна криза. Те се спънаха в конституционното изискване над 50 процента в залата да ги подкрепят. Кризата е наистина безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от такава криза", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма задкулисни договорки, е да видят, хората като вземат решения, да присъстват там", добави другият лидер на ПП Кирил Петков. И покани да присъства и Бойко Борисов, ако пожелае, за да се съберат хората, от които зависи вземането на решения.

"Призовавам още веднъж в 12 часа всички лидери, пред очите на всички българи, без никакъв шанс за задкулисни договорки", апелира Петков.

 Извънредното изявление на ПП дойде, след като втори ден пленарната зала се спъва в избора на председател на Народното събрание. До изход от кризата не се стигна и днес, след като ПП снощи оттеглиха своя кандидат Никола Минчев. На балотаж по време на вота в залата останаха отново Росен Желязков, но вече заедно с Йордан Цонев от ДПС. Желязков получи 103 гласа, които обаче не са половината плюс един от присъстващите на заседанието и не са достатъчни, за да бъде избран.

На първия тур пък се явиха четирима депутати, които бяха повторно номинирани тази сутрин от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане". Малко по-късно от ГЕРБ дойде новината, че са готови и те да изтеглят своята номинация, само и само да бъде избран парламентарен шеф и Народното събрание да заработи.

Новините от днес и със задна дата