четвъртък, 20 октомври 2022 г.

Бургаската полиция разкри тежка данъчна измама, ощетила държавата с над 1 800 000 лв

 

                                              Снимка: БНТ

Мащабна полицейска операция на ОДМВР – Бургас за документиране на престъпната дейност на лица, занимаващи се с източване на ДДС в особено големи размери, се провежда в момента на територията на области Бургас, Стара Загора, Пазарджик и София.

          Установено е търговско дружество със седалище и адрес в Айтос, представлявано от 47 годишен български гражданин, което извършва внос от Република Турция и вътрешно общностни придобивания на големи количества строителни материали от Гърция, Румъния и други държави от Евросъюза. С цел избягване установяването и плащането на данъчни задължения, горепосочените вътрешно общностни придобивания преминават документално през различни фирми „бушони“, стопанисвани от безимотни лица, а в действителност се разтоварват в складове, собственост на айтоската фирма.

До момента е констатирано, че по посочения механизъм само от м. април до сега фиска на Република България е ощетен с над 1 800 000 лв.    

          Съществуват данни, че освен на занижени стойности внасяните строителни материали / тухли, дървен материал, различни видове желязо и др./ не отговарят на стандартите на Европейския съюз и могат да създадат опасност при строителството, както на сгради, така и на промишлени съоръжения.

          По случая е образувано досъдебно производство при условията на неотложност, като провеждането на процесуално-следствени действия на територията на Бургас, Айтос, Стара Загора, Панагюрище и София продължава.

Новините от днес и със задна дата