сряда, 19 октомври 2022 г.

„Продължаваме промяната” оттегли кандидатурата на Никола Минчев за шеф на НС / видео

 

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" обяви, че оттегля кандидатурата на Никола Минчев и няма да издига кандидат за председател на Народното събрание утре. Това съобщи председателят на ПГ на партията Андрей Гюров на извънреден брифинг в парламента, даден малко преди 22 ч. тази вечер.

Те обаче ще гласуват против номинацията на ГЕРБ за поста, заяви един от лидерите на ПП - Асен Василев.

"Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП - г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парлламентарната група реши на свое заседание на утрешното гласуване сутринта да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване", каза Андрей Гюров.

Асен Василев заяви, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ, а групата им тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на друга партия. Той коментира, че ГЕРБ нямат план как да управляват страната, след като са свалили правителството на ПП.

"Те внесоха вот на недоверие, който свали правителството, спря работата на парламента и това, което виждаме в момента е, че те нямат никакъв план да управляват страната. Те изпълниха един пан а разрушат толкова трудно сглобено правителство, без ад имат пран какво да предложат като алтернатива".

"Поставени сме в безпрецедентна ситуация, в която имаме победител на изборите, който не може да събере съгласие за избор на председател на НС, камо ли за кабинет. Да свалиш правителството на "Продължаваме Промяната" и единственият ти план за съставяне на кабинет е да искаш подкрепа от същата тази партия е малоумно", заяви Василев.

"Не искаме да вкарваме страната в конституционна криза и затова даваме стъпка назад", каза още той и повтори: "Ясно сме заявили, че няма да ги подкрепим нито в тайно, нито в явно гласуване".

По думите на Василев ротационно председателство би било силно неефективно и е нормално парламентът да има един председател.

"Явно показваме какво означава да си конструктивна опозиция", заяви и Кирил Петков. "Това означава, че когато ние вярваме, че имаме най-добрия кандидат, правим стъпка назад. Но всички наши избиратели да са абсолютно сигурни, че нашите предизборни обещания ще бъдат спазени, ние няма да направим нито някакви задкулисни уговорки. Всичко, което правим, ще го виждате пред екраните и в утрешния ден", каза бившият премиер.

Днес 48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки - до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство, припомня БНТ.

След пленарното заседание от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната". По-късно ГЕРБ обявиха на пресконференция в партийната си централа, че ще подкрепят предложението.

Новините от днес и със задна дата