сряда, 19 октомври 2022 г.

BBC: Ружа Игнатова е получила информация от полицията за ареста ѝ точно преди да изчезне

 Ruja Ignatova 

Твърди се, че Ружа Игнатова, или т.нар. "изчезнала криптокралица", е получила информация от полицията относно разследването за нейните измами и ареста ѝ точно преди да изчезне, съобщава ВВС. Според метаданни от документи Игнатова получила предупреждението от източниците си в България.

42-годишната българка е издирвана за мащабната криптоизмама, известна още като OneCoin.

Британското издание цитира документи на "Европол", според които Игнатова е била уведомена за опитите да бъде арестувана месеци преди окончателно да изчезне. Файловете са били предоставени на екипа на подкаста "The Missing Cryptoqueen" от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на криптокралицата, посочва още ВВС.

Шнайдер твърди, че въпросните документи му били предадени от самата Ружа Игнатова на флашка. Метаданните от USB паметта сочели, че информацията Игнатова получавала от чрез контактите си в България.

В момента "Европол" води разследване по тази информация, а съветникът на криптокралицата е изправен пред екстрадиране в САЩ заради предполагаемото му участие в измамата с OneCoin.

ФБР не коментира документите, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста следното: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin, за много от които тя беше научила заради действията на правоохранителните органи в други държави".

В съда американските прокурори твърдят през 2019 г., че Шнайдер е този, който е предоставил на Ружа Игнатова поверителна полицейска информация, въпреки че не е ясно дали обвиненията се отнасят конкретно до изтеклите файлове, дадени на подкаста.

"Когато българите са участвали в определени срещи на "Европол", на Игнатова са били нужни часове, за да се запознае напълно какво е казано на тези срещи. Мога само да направя заключение, че информацията е идвала от кръговете, в които е била, и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности", коментира Шнайдер.

Документите показват присъстващи представители на българското МВР на срещата на Европол през март 2017 г., отбелязва още ВВС.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като беше уведомена за засилване на полицейските разследвания на нейната криптовалута OneCoin. През юни 2022 г. тя беше добавена към списъка с 10 най-издирвани на ФБР.

Новините от днес и със задна дата